Dunia

Vide0 : Lelaki p0sitif c0vid19 lari dari h0spital, siap keluar ‘Shopping’ dgn bakal tvnang

Kes C0vid-19 di negara kita sejak akhir-akhir ini semakin memb1mbangkan. 6,000 kes pada setiap hari secara berturut-turut sepatutnya sudah menjadi pembuka mata kepada rakyat Malaysia bahawa sesiapa sahaja boleh dijangk1ti sekiranya tidak melakukan kuar4ntin kendiri.

Paling memb1mbangkan, ada juga pesak1t C0vid-19 yang menyaksikan sendiri aj4l di depan mata sewaktu dalam tempoh kuar4ntin di MAEPS, Serdang sehingga menyebabkan tr4uma.

Paling terkesan, frontliner atau petugas barisan hadapan negara yang sudah kelet1han kerana terpaksa berhadapan dengan ribuan pesak1t baharu setiap hari dari proses sar1ngan sehinggalah ny4wa pesak1t yang tak disel4matkan lagi berakhir di ruangan ICU.

Namun begitu, masih ada yang berdeg1l dan mementingkan diri sendiri berkemungkinan lebih memilih untuk hidup dengan bebas di luar.

Situasi ini dapat dikaitkan dengan seorang lelaki yang mel4rikan diri dari hospital walaupun telah disahkan p0sitif C0vid-19.

Kisah ini dik0ngsikan oleh Encik Faizul Azim, Penolong Pegawai Perubatan Klinik Kesihatan Sungai Chua, Kajang Selangor di Facebooknya.

”Cerita semalam 22/5/2021. Pesak1t p0sitive C0vid-19 l4rikan diri dari hospital.

Balik rumah claim kat mak doktor disc4j sebab dia negatif. (Mak U/L Diabetes, HPT, DFU.)

Aku, polis, inspektor kesihatan pergi rumah, tak ada kat umah. Mak cakap pergi shopping dengan bakal tvnang kat Metro Kajang. Kami terp1nga-p1nga. Pergi t4ngkap depan KFC Metro Kajang. Pesakit berumur 24 tahun. U/L Type 1 Diabetes.

Adakah beliau cuba untuk bnh diri dan orang-orang sekitar?,” tulis Faizul.

Pesakit berusia 24 tahun itu bukan setakat mel4rikan diri dari hospital sahaja, malahan siap keluar membeli belah dengan bakal tvnangnya.

Encik Faizul, pihak polis dan inspektor kesihatan telah pergi ke rumahnya tetapi lelaki itu tidak ada di rumah.

Pesakit itu dipercayai telah keluar dan memberitahu ibunya dia dibenarkan disc4j dari hospital kerana keputusan ujian C0vid-19 adalah negatif.

Dia kemudian dit4ngkap di hadapan sebuah restoran makanan segera di Kajang, Selangor. Video pen4ngkapan lelaki itu telah dik0ngsi oleh orang awam di TikTok @anesva2.

Klik untuk videonya..

Sumber: Siakap Keli, FB, Buzzkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *