Keluarga

VIDE0 : Hidap Penyakit GanjiI Tidur Setahun, Ank lstimewa Ini Akhirnya Mninggal Dunia

Kisah sedlh mengenai seorang kanak-kanak lelaki yang dikenali sebagai Shaka telah tul4r di media soslal.

Difahamkan, Shaka tertidur selama setahun sejak Julai tahun lalu. Akhirnya kanak-kanak ini dilaporkan menghembvskan nfasnya terakhlrnya semalam.

Tertidur sejak berusia lapan bulan dan tidak pernah bangun 

Menerusi laporan Liputan6, kanak-kanak berkenaan dilaporkan sudah tertidur sejak usianya memasuki lapan bulan dan tidak pernah bangun selepas itu..

Khabar dvka itu diterima daripada laman TikTok milik bayi berkenaan, shaka_17 yang dimuat naik dengan kapsyen “Selamat jalan, surga menantimu nak.“

Selamat jalan, syurga menantimu nak

Shaka menghldap sindr0m Sleeping Beauty

Menurut laporan, Shaka menghldap sindr0m ‘Sleeping Beauty’ dimana merupakan g4ngguan neurologi yang menyebabkan penghldapnya meng4lami tidur dalam jangka masa lama.

Dikhabarkan, sepanjang tempoh setahun itu Shaka dikhabarkan tidak pernah sekalipun bangun atau membuka matanya sehingga menlnggal dunia pada usia 18 bulan.

Dia masih mampu makan dan minum apabila disuap ibunya

Walaupun dia sentiasa tidur dan tidak melakukan aktiviti seperti kanak-kanak lain, dia masih mampu makan dan minum apabila disuap oleh ibunya biarpun tidak terjaga atau membuka mata.

Sebelum ini kisah Shaka tular dalam kalangan netlzen Indonesia kerana meng4lami penyaklt ganj!l yang mengaklbatkan dia tertidur selama setahun.

Rata-rata netlzen turut s3bak dengan berita ini dan ada diantara mereka sempat menlnggalkan ucapan semangat untuk kedua ibu bapanya.

Salam takziah diucapkan kepada kedua ibu bapa kanak-kanak ini dan semoga mereka tabah mengh4dapi ujian yang besar ini.

Sumber : yoy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *