Semasa

Tun M Mula Dedah Satu Persatu, Dakwa Kerajaan PN Pernah Cuba Gantikan Dr Noor Hisham

Kejayaan Dr Noor Hisham Abdullah menerajui petugas barisan hadapan kesihatan dalam menangani wabak C0VlD-19 sememangnya tidak dapat dipertikaikan lagi.

Malah Dr Noor Hisham turut dinobat antara 3 doktor terbaik di dunia dalam membendung wabak itu.

Sementara itu, Dr Mahathir Mohamad mendakwa ada usaha dibuat untuk menggantikan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah, dengan seorang ahli politik.

Bercakap kepada media di Putrajaya hari ini, bekas perdana menteri itu berkata tindak balas kerajaan terhadap ancaman wabak C0VlD-19 sekarang berkesan kerana usaha itu diterajui seorang profesional.

” Kerajaan melakukan tugasnya dengan baik tetapi ia berlaku. kerana itu orang politik tak boleh mengambil alih tugas profesional.

” Tugas itu dilakukan oleh orang profesional, seorang doktor dan dia menjalankan tugas dengan baik.

” Pada satu ketika ada cubaan menggantikan beliau (Noor Hisham) dengan seorang ahli politik dan meletakkan orang politik di situ kerana ia adalah langkah publisiti yang baik untuk orang politik itu,” katanya.

Bagaimanapun kata Mahathir usaha itu tidak berjaya kerana berlaku bantahan terhadap usaha berkenaan.

” Jadi pegawai terbabit masih ada di situ,” katanya.

Tidak menamakan siapa

Mahathir tidak menamakan sesiapa dalam kenyataan tersebut. Tidak dapat dipastikan juga sama ada kenyataan beliau itu merujuk kepada cubaan menggantikan Noor Hisham sebagai ketua pengarah kesihatan atau pihak yang bertanggungjawab memberikan respon kepada ancaman C0VlD-19.

Untuk rekod jawatan ketua pengarah kesihatan adalah posisi yang dikhususkan untuk kakitangan awam.

Terdahulu Mahathir mengulas mengenai tindakan kerajaan Perikatan Nasional menggantikan pegawai profesional di syarikat berkaitan kerajaan atau agensi kerajaan dengan ahli politik.

Ia dilakukan sejurus selepas Muhyiddin Yassin menubuhkan kerajaan PN dengan kerjasama BN dan PAS dan mendapat kerjasama Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Malaysiakini sudah menghubungi Noor Hisham untuk mendapatkan komen beliau.

Noor Hisham menjadi peneraju gerakan memerangi C0vid-19 sejak sebelum PN wujud. Semasa kerajaan Pakatan Harapan, jawatan menteri kesihatan disandang Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad.

Muhyiddin melantik Ahli Parlimen Tenggara, Dr Adham Baba sebagai menteri kesihatan.

Semasa peringkat awal, taklimat mengenai perkembangan terkini C0vid-19 di negara ini disampaikan Adham tetapi kemudian ia dilakukan oleh Noor Hisham.

Sumber : limauais

BERITA GEMBIRA BUAT PEMINAT CHOCOLATE CHIP COOKIES !! !!

Ramai yang suka mengunyah sambil menonton tv kan!! Atau mengunyah di pejabat sambil membuat kerja!! Ini pilihan yang tepat untuk anda semua. Cookies yang sangat rangup dan di campur dengan dark chocolate beserta chocolate chip

Ini bukan sekadar cerita. Ramai yang puas hati dan TAK CUKUP SATU BALANG. Jgn tunggu lagi, dapatkan SEKARANG..

Pre-order ye sebab anda akan dapat fresh dari oven. Kami tidak ada ready stock utk memastikan kualiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *