Viral

Tular Netlzen Megamvk Selepas Tuduh H0spital Z4lim Sebab Mintak Tidurkan Pes4kit Stage 4.

Kec0h di media s0sial sejak semalam mengenai satu rakaman vide0 se0rang lelaki mend.akwa dia dipaksa mendapatkan r.awatan di Unit Raw.atan Rapi (ICU) Hospital Pulau Pinang (HPP).

Biarpun sedang mendapatkan bantuan pernafasan, pes.akit tersebut merayu supaya dib.awa keluar dari h0spital selepas mengatakan dirinya sudah sihat.

Malah, dia juga mend.akwa d0kt0r di h0spital tersebut za.lim kerana mahu ‘menid.urkannya’.

Keadaan bertambah ru.mit selepas dia merayu untuk mendapatkan bantuan guaman.

Tindakan berkenaan kemudian dik.ecam teruk oleh netizen hingga ramai menyifatkan pes.akit itu tidak bersyukur dengan raw.atan diberi.

Malah, ramai yang menempelak tindakan tersebut memandangkan paras kesihatannya dilihat kurang memuaskan.

“Tak reti bersyukur, kenapa masuk h0spital in first place”.

“Suruh je dia jadi d0kt0r, dia kan lebih arif”.

“Kesian d0kt0r nak bantu tapi dia pula yang tu.duh za.lim,” tulis beberapa netizen.

Isu berkenaan kemudian mendapat perhatian pihak Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP) yang terus menafikan dak.waan lelaki tersebut.

Menurut Pengarah JKNPP Dr Ma’arof Sudin berkata, pes.akit berusia 43 tahun itu dimasukkan ke wad ICU HPP selepas disahkan p0sitif C.ovid-19 Kateg0ri Empat.

Menurutnya, pemeriksaan awal menunjukkan penurunan tahap 0ksigen dalam d.arah pes.akit itu sangat membimbangkan.

“R.awatan terapi 0ksigen dimulakan, namun pemeriksaan lanjut mendapati pes.akit semakin k.ritikal sehingga kadar 0ksigen dalam d.arah hanya dapat distabilkan dengan menggunakan mesin bantuan pernafasan atau ventilat0r.

“Pegawai Peru.batan Pakar R.awatan Rapi dan ICU memaklumkan keadaan kr.itikal ini kepada pes.akit serta ahli keluarganya, selain berulang kali menjelaskan risik0 yang b0leh membahayakan tubuh dan ny.awa pesa.kit sekiranya tidak membenarkan h0spital memberikan r.awatan terbabit,” katanya.

Jelasnya, pes.akit masih tidak bersetuju dengan r.awatan yang disy0rkan dan mem0h0n supaya dibenarkan pulang atas risik0 sendiri.

“Pihak h0spital masih menempatkan pes.akit di ICU untuk peman.tauan walaupun pes.akit enggan menerima ra.watan terapi 0ksigen dan alat bantuan pernafasan memandangkan keadaan pes.akit masih kr.itikal serta berisik0 menyebarkan C.ovid-19 kepada individu lain sekiranya dibenarkan pulang,” katanya.

Tambahnya, pihak h0spital juga menafikan da.kwaan pes.akit tidak diberi makanan ketika di ICU.

“Untuk makluman pes.akit di ICU diberi makanan berbentuk cecair seperti susu bagi memudahkan pr0ses penghadaman dan mengelakkan k0mplikasi,” katanya menerusi satu kenyataan rasmi.

Sumber : Gem.pak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *