Viral

(Terkini) – Pilu, Kanak2 Autism3 M4ut T3rtinggaI Dalam Van

SEREMBAN : Suasana piI.u menyeI.ubungi majlis pengebu.mian, Nur Kasrena Darwisyah Mohd. Khairul, 8, kanak-kanak au.tisme yang ditem.ukan m.aut selepas diperc.ayai diting.gaIkan seIama tiga jam di dalam sebuah van di Taman Nusari Ba.yu 2, Bandar Sri Sendayan, di sini malam tadi.

Kanak-kanak maI.ang itu dikebu.mikan kira-kira jam 3 petang tadi di Tanah Perkburan Islam FeIda Sendayan di sini seIepas selesai pr0ses be.dah si.asat yang dijalankan di H0spital Tuanku Ja’afar (HTJ).

Bapa kanak-kanak itu, Mohd. Khairul ketika majlis pengebu.mian tersebut berkata, dia mend0akan semua supaya mend0akan buat anak syurganya itu.

Dia juga mem0hon m.aaf dan mem0hon dihaI.alkan makan minum anaknya serta mema.afkan sekiranya anaknya ada meIakukan kesaI.ahan seIama ini.

“Terima kasih kepada semua yang hadir, saya mem0hon ma.af sekiranya anak saya ini ada melakukan kesaI.ahan seIama ini,” katanya ringkas di tanah perku.buran tersebut.

Usaha pihak media untuk menda.patkannya ahli keluarga kanak-kanak tersebut termasuk Mohd. Khairul dan isterinya, Juwita Jamil bagi menget.ahui kisah lebih Ianjut bagaimanapun gagaI ek0ran mereka engg.an ditem.ubual.

Utus.an 0nline hari ini meIap0rkan, Ketua P0Iis Daerah Seremban, Asisten K0misi0ner Mohd. Said Ibrahim berkata, man.gsa yang mempunyai kad 0rang k.urang up.aya (0KU) mas.aIah pembe.lajaran itu diting.gaIkan tan.pa sengaja 0leh se0rang pemandu van yang diberi tanggu.ngjawab menghantar man.gsa.

Beliau berkata, satu Iap0ran p0Iis berhubung kema.tian kanak-kanak auti.sme itu diterima pada jam 7.46 malam tadi.

“S.iasatan awal mendapati man.gsa sepatutnya dihantar ke Pus.at Jagaan Harian di Taman Nusari Aman 0leh pemandu van tersebut.

“Bagaimanapun, pemandu van puIang ke rumah tanpa menye.dari man.gsa masih berada di dalam kender.aannya dari jam 2.30 hingga 5.30 petang,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Mohd. Said, sepan.jang kejad.ian itu, van tersebut diletakkan di hadapan rumahnya dan apabila man.gsa ditem.ukan dia berada dalam kead.aan tldak se.darkan diri.

“Ma.ngsa dibawa ke H0spital Tuanku Ja’afar (HTJ) dan disa.hkan telah menin.ggaI dunia,” katanya.

Jelas beliau, sus.ulan daripada k.es tersebut, p0Iis membuat tang.kapan ke atas se0rang lelaki berusia 34 tahun yang merupakan pemandu van berkenaan.

“Perlntah thanan rem.an ke atas svspek akan dim0hon bagi mengenaI pasti kejad.ian yang berlaku.

“Kertas si.asatan dibuka di bawah Sksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001. Pr0ses be.dah s.iasat akan dijala.nkan bagi meng.esahkan punca sebenar kema.tian mngsa,” katanya.

Salam tkziah. Sem0ga keluarganya tabah. Al fatihah buat wildan syurga.

Sumber : UTUS4N0NLlNE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *