Semasa

Subhanallah, Pemerglan Yang Dicemburui, lmam Menlnggal Ketlka Mengimamkan S0lat Subuh.

Peme.rgian yang dicemb.urui, imam menin.ggal ketika s0lat Subuhh | KEMA.TIAN yang dicemb.urui. Itu yang berl.aku ke atas Mohd Rawi Ismail, 61, apabila disa.hkan menin.ggal du.nia ketika mengimamkan s0lat Subuh di Masjid Sultan Abu Ba.kar, di Raub, semalam.

Dalam keja.dian 6.10 pagi itu Allahya.rham dikatakan menjadi imam ga.nti selepas imam bertugas dikatakan tiba lewat ke masjid.

Menurut sahabat baik arw.ah yang juga makmum s0lat Subuh di masjid itu, Mohammed Md Jam, 73, dia tidak melihat sebar.ang tan.da sa.kit pada diri Mohd Rawi sebelum memintanya mengimamkan s0lat.

“Selepas membaca surah Fatihah beliau membaca ayat laazim, cuma ters.ekat-se.kat kerana tidak cukup na.fas. Selepas rukuk, dia bangun dan nampak terhu.yung-haya.ng hendak reb.ah ke belakang dan saya pun sa.mbut dia.

“Saya baringkan dia dan dia tidak berkata apa tetapi na.di dia masih ada dan saya terus mengajar mengucap kalimah syahdah,” katanya ketika dite.mui, hari ini.

Menceritakan keperib.adian suaminya, Isterinya Mek Nab Che Sof, 58, berkata, arw.ah sering menasih.ati dia dan anak-anak supaya membaca dan menghafal surah Al Mulk setiap kali sebelum tidur.

Katanya, suaminya tidak pernah lupa membaca surah itu sebelum tidur dan juga kadang-kadang selepas s0lat.

“Secara kebia.saan saya dan suami setiap hari akan ke masjid bersama-sama kerana masjid dekat dengan rumah kami di Taman Bukit K0man, Raubb.

“Kebetulan, semalam saya tidak pergi ke masjid bersama kerana hendak menyiapkan sarapan untuk dia sebelum pergi ke Temerl0h atas uru.san mesyuarat pes.ara kerajaan bersama raakannya,” katanya.

Beliau berkata, arw.ah yang juga bekas pembantu pertanian pernah membuat pembed.ahan pinta.san jan.tung 13 tahun lalu dan tidak menunj.ukkan ta.nda sa.kit sebelum pemerg.iannya.

Mek Nab berkata, ha.sil perkahwinannya dengan Mohd Rawi mereka dikurni.akan empat anak.

“Dia juga disif.atkan seorang yang pem.urah dan suka bersed.ekah kepada kanak-kanak, saud.ara dan saha.batnya terutama dia suka beri buah serta ha.sil cucuk tanam diusahakannya.

“Siapa yang berku.njung ke rumah pasti tidak akan pula.ng dengan tangan kos0ng,” katanya.

Sementara itu, Ketuaa P0lis Daerah Raub, Superint.endan Kama Azural Mohamed ketika dihubungi menges.ahkan keja.dian itu.

Beliau berkata, ma.ngsa disa.hkan menin.ggal dun.ia ketika dalam perjal.anan ke H0spital Raub dan ke.s diklasifik.asikan sebagai ma.ti meng.ejut.

Sumber : fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *