Semasa

Subhanallah, Kis4h Pengurusan Pengebvmian Jen4zah Yang Tanpa Warls, Ber4tnya Ring4n Umpama Daun Kerlng.

Baru sahaja ingin berla.lu ke kereta, tiba-tiba rakan sekerja meminta ban.tuan Haikal, satu lagi jena.zah yang baru tiba. Hari ini rutin harian Haikal agak sibuk, dari pagi hingga ke petang sudah lima jena.zah dia uruskan untuk upacara pengebu.mian. Keadaan ma.yat amat te.ruk kerana terli.bat dalam kemala.ngan lan.ggar lari.

Urus Jena.zah Tanpa Waris

Biar pun le.lah, Haikal cuba mela.wan perasaannya. Lagi pun memang ini tanggungjawabnya dalam menguruskan jena.zah yang tidak mempunyai waris. Sudah hampir 10 tahun dia bergelu.mang dengan bidang tugas ini. Selain Haikal, dia turut dibantu oleh beberapa staf pejabat agama yang lain. Tanpa berle.ngah, setibanya di h0spital, Haikal terus ke bilik ma.yat dan mengambil ma.yat tadi untuk diuruskan.

Melihat keadaan ma.yat, Haikal ja.tuh kasihan kerana terdapat banyak lu.ka dan ke.san jahi.tan kerana ma.ngsa dipercayai dila.nggar sebuah lori. Maklumlah dia pesa.kit men.tal, pemandu lori tersebut menin.ggalkan dia begitu sahaja. Badannya yang tegap dan gemuk membuatkan badannya kelihatan amat beng.kak. Segala urusan berlangsung seperti biasa, setelah selesai mandi seterusnya jena.zah dikapankan sempurna. Tiada perkara di luar dugaan berla.ku.

Luar Biasa

Allah itu Maha Besar. Ketika mahu mengangkat jena.zah ke kereta jena.zah, satu keja.dian luar biasa berl.aku. Mulanya Haikal mema.rahi orang yang tidak bertanggungjawab yang memakir kenderaan betul-betul di depan bilik ma.yat. Situasi ini membuatkan mereka perlu mengangkat jena.zah hampir 200 meter untuk sampai ke van jena.zah. Tetapi saat diangkat menggunakan pengusung, Haikal jadi keliru. Mana tidaknya, jena.zah yang mungkin be.ratnya hampir 100 kil0gram, terasa cukup ringan, umpama daun kering. Tetapi Haikal hanya mendiamkan diri.

Jena.zah Terlalu Ringan

Seterusnya setibanya di tanah perku.buran, tanpa membuang masa Haikal dan rakan-rakannya mengangkat jena.zah ke ku.buran. Masih sama, jena.zah sangat ringan seolah-olah tidak mengangkat apa-apa. Biar pun jena.zah dikebu.mikan selepas maghrib tetapi keadaan malam itu seolah-olah terang-benderang.

Paling ketara ketika menurunkan jena.zah ke liang la.had, bauan harum menerpa seluruh kawasan tanah perku.buran. Masing-masing yang datang keliha.tan takjub dengan segala yang berla.ku. Mungkin ketika di dunia, alma.rhum diuji Allah kerana mengi.dap penya.kit men.tal.

Penga.khiran lelaki ini cukup indah sekali apabila ma.yatnya menjadi terlalu ringan dan liang la.hadnya berbau harum. Masya-Allah. Benarlah orang gi.la atau pesa.kit men.tal ini tiada d0sa kerana gu.gur dari segi syarak. Sudah tentu segala keistimewaan ini Allah kurniakan pada yang berhak.

Sumber : RealitiInsan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *