Semasa

Suami ‘hilang kata-kata’, Reda perm3rgian isteri dan Anak 8bulan Terperangk4p dalam runtvhan.

Seorang lelaki reda dengan tak.dir apabila isteri dan anak perempuannya meni.nggal dunia dalam keja.dian tanah runtuh di kawasan rumahnya di Forest Hill, Penampang petang semalam.

Menurut lap0ran Sinar Harian, Zul Azmil Omar yang sedang bekerja di pusat binaan menerima khabar du.ka tersebut memaklumkan isterinya Salmah Hamid dan anak mereka, Dayana terko.rban di l0kasi keja.dian.

”Saya hilang kata-kata apabila dikhabarkan isteri yang sedang hamil dan anak berusia lapan bulan meni.nggal dunia.

“Saya terima panggilan dan dimaklumkan ada keja.dian tanah run.tuh serta meminta saya pulang ke rumah pada kadar segera,” katanya.

Lelaki berusia 34 tahun itu berkata, dia kemudian bergegas pulang namun lewat tiba di rumah kerana kead.aan jalan raya yang sudah dinaiki air akibat ban.jir.

“Sebaik tiba, saya dimaklumkan anak yang berusia satu tahun lebih selamat manakala seorang lagi meni.nggal dunia. Begitu juga isteri yang berusia 25 tahun,” ujarnya.

Sumber : omm

PENAMPANG : Tiga termasuk dua beranak disahkan m4.ut dalam keja.dian tanah run.tuh di Forest Hill, dekat sini, petang tadi.

Mereka yang terko.rban itu ialah Salmah Hamid, 25, anaknya, Dayana Zulazmil, berusia lapan bulan dan Rosatima Asbirin, lima tahun.

Bagaimanapun, tiga lagi m4ngsa ditemukan selamat dalam keja.dian kira-kira jam 3.30 petang itu.

Mereka yang tersel.amat ialah Risdah Jabin, 22, Norsirah Asbirin, 3 dan Juliana Zulazmil berusia satu tahun.

Semua m4yat man.gsa diserahkan kepada pihak p0lis untuk tindakan lanjut.

Dalam pada itu, tiga lagi m4ngsa yang sela.mat sudah dihantar ke H0spital Queen Elizabeth ll (HQEll) untuk menerima rawatan lanjut.

Pen0long Pengarah Bahagian Operasi Jabatan B0mba dan Penyelamat Sabah, Misran Bisara berkata, pihaknya menerima panggilan kecem4san berkaitan keja.dian itu pada jam 3.57 petang.

“Keja.dian tanah run.tuh ini membabitkan enam m4ngsa. Dua m4ngsa disahkan meni.nggal dunia di lokasi keja.dian 0leh pegawai perubatan,

“Maklumat akan dikemas kini dari semasa ke semasa,” katanya hari ini.

Misran berkata, punca keja.dian dan maklumat lain seperti hubungan mngsa masih dalam sias.atan.

Katanya, hujan lebat yang berterusan sejak 12.30 tengah hari menyebabkan beberapa keja.dian tanah run.tuh dan ban.jir di sekitar Penampang dan Kota Kinabalu hari ini.

Sumber : bharlan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *