Semasa

Selepas Umum Tarikh Duit KWSP Masuk, Tengku Zafrul Beritahu Pula Bila BPN 2.0 Akan Dibayar Pada Rakyat

Proses semakan permohonan baharu dan rayuann untuk Bantuan Prlhatin Nasional 2.0 (BPN 2.0) sedang dijalankan dan pembayaran bagi mereka yang lulus akan dibuat dalam bulan Januari 2021, kata Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Kita Prihatin (Kita Prihatin), beliau berkata, setakat 4 Disember 2020, seramai 10.13 jvta penerima telah mendapat manfaat daripada pembayaran fasa pertama BPN 2.0 melibatkan jumlah RM 4.6 bili0n, atau 97 peratus daripada RM 4.8 bili0n yang telah diluluskan bagi fasa pertama.

Proses pembayaran melalui BSN juga masih diteruskan sejak 26 Oktober lepas.

“Bagi Geran Khas Prihatin (GKP) 2.0, setakat 4 Disember, sejumlah RM 856.9 jvta telah berjaya dikreditkan ke dalam akaun 285,626 PKS Mikro yang telah diluluskan. Proses rayuan juga telah dibuka dari 7 Disember hingga 21 Disember lepas.

“Kesemua rayuann akan melalui proses semak silang antara Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Pihak Berkvasa Tempatan dan keputusan akan diumumkan dalam masa terdekat,” katanya dalam pembentangannya mengenai laporan Laksana Ke-34, laporan terakhir untuk 2020, melalui laman Facebook beliau pada Rabu.

Di bawah pakej Kita Prlhatin untuk Program Subsidi Upah (PSU) 2.0, sebanyak RM 239.73 jvta telah disalurkan kepada 39,203 majikan untuk terus beroperasi dan mengekalkan penggajian bagi 307,420 pekerja.

“Majikan yang memerlukan PSU 2.0 masih boleh memohon sehingga 31 Disember ini,” kata Tengku Zafrul.

Pakej Kita Phatin yang diumumkan pada September adalah bernilai RM 10 bili0n.

Tengku Zafrul berkata, lap0ran Laksana telah menjadi medium penting untuk mendapatkan maklum balas daripada rakyat mengenai cabaran yang dihadapi dan apabila digandingkan dengan data raya, kerajaan mampu menambah baik atau melanjutkan inisiatif tertentu.

“Contohnya, penambahan bagi Bantuan Prlhatin Nasional daripada RM 11.5 bili0n kepada RM 18 bili0n, Geran Khas Prihatin daripada RM 1.64 bili0n kepada RM 2.55 bili0n, subsidi bil elektrik kepada lebih RM 2 bili0n, pr0gram subsidi upah daripada RM 10 bili0n kepada lebih RM 17 bili0n dan pelbagai lagi semua ini adalah antara lain, hasil pemantauan berterusan dan maklum balas yang diterima daripada rakyat dan perniagaan,” katanya.

Katanya, inlsatif Prlhatin dan Prihatin PKS Tambahan sudah mencapai kadar penyaluran sekitar 94 peratus bagi program jangka pendek seperti BPN dan GKP, diikuti pencapaian sekitar 89 peratus bagi program jangka sederhana seperti PSU dan skim pengekalan pekerjaan.

“Bagi pr0gram jangka panjang, kadar pengambilan masih rendah seperti prpgram pembiayaan sekuriti makanan pada kadar 31 peratus dan ada yang tinggi seperti program pinjaman mikro kredit Tekun pada kadar 99.8 peratus.

“Bagi pakej Penjana, bantuan jangka pendek sudah mencapai penyaluran 76 peratus, diikuti pencapaian antara 77 peratus dan 90 peratus bagi bantuan jangka sederhana dan panjang,” katanya.

Menjelang 2021, Tengku Zafrul berkata, dalam negara terus berhadapan dengan situasi C0vid 19, kerajaan telah menyediakan pelbagai bantuan, termasuk pakej Penjana dan Kita Prlhatin yang masih berterusan serta inisiatif Belanjawan 2021 yang bakal dilaksanakan.

“Ini termasuk fasa kedua BPN 2.0 berjumlah RM 2.2 bilipn yang akan disalurkan pada Januari 2021, dan program i-Sinar KWSP,” katanya.

Selain itu, pelbagai pr0gram untuk golongan mudah terjejas, PKS dan perusahaan mikro, serta pekerja sambilan yang memerlukan pembiayaan juga telah dirancang di bawah Belanjawan 2021.

Bagi PKS, bantuan pembiayaan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) boleh diakses melalui laman web BNM.

Tengku Zafrul berkata, kementeriannya akan terus memastikan pelaksanaan inlsiatif yang berkesan untuk kesejahteraan rakyat, kelangsungan perniagaan dan ek0nomi yang berdaya tahan.

“Agensl Laksana akan terus memantau 32 inisiatif di bawah pakej rangsangan ek0nomi kerajaan yang masih diteruskan, bersama dengan sekurang-kurangnya 21 inisiatif di bawah belanjawan yang akan bermula seawal Januari 2021,” katanya.

Sumber : Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *