Semasa

Sedlh Saya Melihat Keadaan Begini. D r Noor Hisham Tak Pernah Jemu Beri Nasihat, Tapi Hari Ini

KEC0H mengenai kehadiran ramai penyokong bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada Selasa, men1mbulkan kebimb4ngan orang ramai mengenai ris1ko penularan C0vid-19 dan mewujudkan klvster baharu.

Individu yang paling terk3san dengan keadaan tersebut sudah tentu Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah yang saban hari memerangi w4bak bersama petugas barisan hadapan (frontliners), sejak pand3mik itu melanda negara ini.

Setiap hari juga beliau sama ada menerusi sidang media yang disiarkan secara langsung mahupun kenyataan akhbar menasihatkan orang ramai supaya mengambil langkah-langkah penceg4han dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Tujuan beliau memberi nasihat hanya satu, mahu rantaian C0vid-19 dapat diputvskan di negara ini dan seterusnya mencapai angka sifar bagi k3s jangk1tan.

Najib tiba di kompleks Mahkamah Kuala Lumpur berhubung kes RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Menerusi akaun Twitter rasmi beliau pada petang Selasa, Dr Noor Hisham meny3ntuh mengenai ketidakpatuhan orang ramai di kompleks mahkamah untuk mengamalkan penj4rakkan sosial.

“Sudah terang lagi bersuluh setiap hari Kementerian Kesihatan mengingatkan rakyat Malaysia untuk patuh kepada SOP untuk penjarakkan selamat sekurang-kurangnya satu meter, memakai pelitup separuh muka dan kerap cuci tangan.

Sudah terang lagi bersuluh setiap hari Kementerian Kesihatan mengingatkan rakyat Malaysia untuk patuh kepada SOP untuk penjarakkan selamat sekurang-kurangnya satu meter, memakai pelitup separuh muka dan kerap cuci tangan.

DR NOOR HISHAM ABDULLAH

“Sed1h bila melihat keadaan begini tiada kawalan kendiri,” tulis beliau menerusi akaun Twitter @DGHisham.

Beliau merujuk kepada laporan Bernama mengenai kebimbangan kluster baharu yang boleh dicetvskan ekoran kesesakan di kompleks Mahkamah Tinggi, pagi Selasa.

Luahan Dr Noor Hisham di Twitter, petang Selasa.

Gambar-gambar yang memaparkan orang ramai berhimpun tanpa mematuhi penjarakkan sosial dan pematuhan SOP termasuk memakai pelitup muka dengan betul di luar kompleks mahkamah itu terseb4r di media sosial.

Keadaan sesak itu menyeb4bkan polis terpaksa menggunakan pembesar suara untuk mengingatkan orang ramai yang hadir sejak awal pagi untuk mengikuti keputusan perbicaraan kes penyel3wengan dana SRC International Sdn Bhd yang melib4tkan Najib, supaya mematuhi SOP dan memakai pelitup muka bagi menc3gah penvlaran pand3mik C0vid-19.

Pada Isnin, Dr Noor Hisham menyuarakan kebimbangannya mengenai ketidakpatuhan orang ramai terhadap SOP apabila semakin banyak kluster baharu dicatatkan sejak kebelakangan ini.

Beliau turut memberi amaran gelombang ketiga C0vid-19 boleh berlaku di negara ini sekiranya SOP tidak dipatuhi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Pen Merah Dot Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *