Viral

Sebak, Ibu Mengandung Ses4k naf4s ‘Pergi’ Bersama Anak Dalam Kandung4n

Taiping : “Arw.ah memang terlalu inginkan anak perempuan dan teruja apabila hamil bayi perempuan. Katanya sebab ada teman memandangkan anak pertama kami lelaki namun tidak sangka dia ‘pergi’ bersama anak yang dikandungnya,” kata Muhamad Nor Syahiddan Mohd Yunos, 28, yang kehil.angan isteri, Nur Shamira Roslan, 25, Ahad lalu.

Nur Shamira menin.ggal dunia aki.bat komp.likasi jangk.itan kuman pada paru-paru iaitu sehari selepas melahirkan bayi perempuan mereka yang sudah tidak berny.awa sewaktu dalam kandungan.

Muhamad Nor Syahiddan berkata, tarikh jangkaan bers.alin Nur Shamira sepatutnya semalam dengan kandungan yang sudah berada pada fasa akhir.

“Ibu bapa mana yang tidak teruja menantikan kelah.iran anak berpasangan jantina memandangkan anak pertama kami, Aisy Hafiy, 4, adalah lelaki. Kami fikir memang rezeki kamilah sewaktu mula mengetahui arw.ah mengandungkan bayi perempuan kali ini.

“Cuma tidak sangka arw.ah ‘bawa’ bersama anak perempuan yang terlalu diinginkan dan tinggalkan saya bersama dengan anak lelaki kami. Sedangkan sepanjang perkahwinan kami, arw.ah tidak pernah disahkan mengidap sebarang peny.akit selain dari diabetes sewaktu mengandung,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Katanya, arwa.h disifatkan isteri yang taat selain sangat memahami keadaan hi.dup yang sekadar ‘cukup-cukup makan’ yang dik0ngsi bersamanya memandangkan kedua-dua mereka hanya bekerja sebagai pembantu gerai di Hentian Rehat dan Rawat Bukit Gantang, Lebuhraya Utara Selatan (PLUS).

Muhamad Nor Syahiddan berkata, dua minggu sebelumnya, arw.ah kelihatan sering tidak bermaya melakukan rutin harian seperti bekerja dan memasak, selain kurang meluangkan masa bermain bersama Aisy Hafiy seperti kelaziman.

“Sewaktu masih sedar, arw.ah juga ada berpesan agar saya menjaga Aisy Hafiy sebaik mungkin sedangkan selalunya perkataan yang digunakan adalah tolong tengok-tengokkan abang (Aisy Hafiy), seakan-akan arw.ah sudah menjangka dia akan menin.ggalkan kami dalam waktu terdekat,” katanya.

Menurutnya, dia menemani Nur Shamira pergi membuat pemeri.ksaan kandungan di klinik seperti biasa pada 15 Oktober lalu, namun dokt0r pada masa itu tidak memberitahu mengenai peny.akit lain yang dihidapi arw.ah memandangkan ia belum dapat dikesan.

“Pada 17 Oktober, arw.ah kelihatan terlalu pucat dan sangat tidak bermaya. Fikiran saya sudah lain pada masa itu lalu terus membawanya ke hospital. Dokt0r memberitahu degu.pan jantung serta naf.asnya sudah sangat perlahan manakala degu.pan jantung bayi yang dikandung sudah tiada.

“Saya reda apabila dokt0r memberitahu bayi dalam kandungan terpaksa dikeluarkan melalui pemb.edahan dengan kead.aan arwa.h isteri pada masa itu sedang krit.ikal yang menyebabkan dia dipindahkan ke wad ICU (unit rawatan rapi) H0spital Taiping.

“Namun pada jam 9.30 malam Ahad lalu, dokt0r menghubungi saya menyatakan jantung arw.ah sudah berh.enti berdegup. Saya cuba kuatkan semangat untuk menghubungi semua adik-beradik serta ibu dan ayah, sebelum diberitahu isteri saya sudah tia.da pada jam 10.35 malam itu juga,” katanya.

Katanya, kedua-dua jena.zah selamat dikebum.ikan dalam satu lia.ng di Tanah Perkub.uran Islam di Kampung Cheh, Bukit Gantang pada Isnin lalu.

“Saya sedar hidup perlu diteruskan juga walau dalam keadaan sebegini. Kalau kita sedih, arw.ah lagi akan sedih ‘di sana’. Biarlah (tahap) kesedihan itu saya se0rang yang tahu walaupun dari luaran saya kelihatan tenang,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *