Semasa

‘Sebak, Hajat Menyerahkan Al-quran Dibeli Untuk lbu Tidak Kesampaian’ Dua Beradik M4ut Kemal4ngan.

HAJAT dua beradik menye.rahkan senaskah al-Quran yang dibeli mereka selepas dipe.san ibu tidak kesampaian apabila ma.ut dalam kemala.ngan memba.bitkan sebuah motosikal dan bas ketika ingin pulang ke rumah di Taman Serai Wangi, Padang Serai, Sungai Petani, hari ini.

Dalam keja.dian jam 1 tengah hari itu, ma.ngsa, Muhammad Amirul Khusairi Amirashid, 21, menun.ggang mot0sikal M0denas Kriss 120 bersama adiknya, Nurul Atikah Amirashid, 19, menin.ggal du.nia selepas mere.mpuh belakang sebuah bas yang rosak di tepi jalan di Jalan Lenc0ngan Timur dekat Amanjaya.

Aki.bat keja.dian itu, Muhammad Amirul menin.ggal du.nia di tempat keja.dian aki.bat pa.rah di kep.ala dan mu.ka, manakala adiknya, Nurul Atikah pa.rah di kep.ala ma.ut sebaik tiba di Jabatan Kecem.asan H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani.

Ibu mereka, Nariya Abdullah, 47, berkata, anaknya itu keluar dari rumah mereka jam 11 pagi untuk ke Sungai Petani bagi membeli al-Quran yang dipesannya olehnya.

“Kami sekeluarga baru keluar makan bersama malam tadi kerana arw.ah Nurul Atikah menerima gaji pertamanya dan saya ada meminta Amirul membeli senaskah al-Quran yang lebih be.sar bagi memudahkan untuk membaca.

“Adiknya kemudian berjanji mahu membelinya kerana dia tidak bekerja hari ini dan mengajak abangnya ke Sungai Petani untuk membeli al-Quran itu,” katanya ketika dite.mui di Jabatan F0rensik HSAH.

Nariya berkata, bagaimanapun pada jam 2.30 petang tadi, dia terke.jut apabila suami, Amirashid Ibrahim, 49, memberitahu anak mereka terbabit dalam kemala.ngan ketika ingin pulang ke rumah.

“Saya tidak sangka mereka keluar pagi tadi dan tidak kembali lagi dan lebih pi.lu apabila al-Quran yang dibeli tidak sempat diserah kepada saya.

“Biarpun se.dih dengan apa yang berla.ku di mana dua anak pergi sere.ntak, namun saya dan suami reda serta bersyukur kerana mereka pergi dalam keadaan baik, Allah lebih sayangkan mereka,” katanya.

Katanya, Nurul Atiqah sedang menunggu panggilan universiti, bekerja sementara di sebuah kilang di Prai, Pulau Pinang manakala ar.wah abangnya juga ingin menyam.bung pelajaran tidak lama lagi.

Sementara itu, jurucakap polis menges.ahkan keja.dian itu dan sias.atan lanjut dijalankan mengikut Sek.syen 41 (1) Ak.ta Pengangkutan Jalan 1987.

Sumber : news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *