Viral

Seb4k, 6 Beradik Kehil4ngan Ibu Bapa Selang Beberapa Harl, Disangk4 Dem4m Biasa Rup4nya C0vld19.

HIL.ANG salah se0rang sama ada ibu atau bapa sememangnya haki.kat yang per.it untuk dite.lan, namun bayangkan pula jika hil.ang kedua-duanya secara meng.ejut.

Lebih p.ilu, peme.rgian ibu hanya selang beberapa hari sahaja sebelum disu.suli pula oleh si ayah.

Itulah dug.aan berat buat enam beradik ini selepas kedua 0rang tua mereka menin.ggal dunia aki.bat dijan.gkiti C0vld-19.

Menurut Wan Fatini Wan Adnan, ibunya, Wan Zainab, 52, menghe.mbuskan naf.as terakhir dan kemudian bapanya, Wan Adnan, 55, pula menyusul 10 hari kemudian.

Mengi.mbas kembali trag.edi pil.u yang meni.mpa keluarganya, Wan Fatini berkata segala-galanya bermula selepas ibunya secara tiba-tiba dise.rang dem.am pada 23 Julai lalu.

“Hari tersebut umi dapatkan sun.tikan vak.sin C0vld-19 dos pertama. Selepas tu dia ke restoran miliknya macam biasa. Petang itu, salah se0rang pekerja beritahu tak sih.at dan minta umi hantar ke klin.ik.

“Nak jadikan cerita, malam tu umi dah mula tak sed.ap bad.an dan kees0kannya terus dem.am. Saya dan tiga adik beradik lain ting.gal beras.ingan dengan umi dan ayah. Hanya dua adik kami je ting.gal bersama mereka di Klang.

“Bila dapat kha.bar umi, kami suruh dia pergi kli.nik tapi umi kata dah dapatkan ub.at daripada rakannya yang juga se0rang dokt0r. Umi nak bere.hat saja dekat rumah. Tapi keada.annya sekejap seg.ar, sekejap lem.ah.

“Hari kelima umi dem.am, ayah pula dem.am… kemud.ian dua adik kami. Bila dem.am ayah ter.uk, dia pergi ke sebuah h0spital swasta dan d0ktor beritahu mungkin C0vld-19 dan sar.an buat sw.ab, tapi ayah yakin bukan sebab vir.us tu. Dokt0r kem.udian buat surat rujukan untuk ayah ke h0spital kerajaan,” cerita Wan Fatini yang merupakan anak ketiga daripada enam adik beradik.

IBU BAPA C0VID 2
Menurut wanita berusia 22 tahun ini, dem.am ibunya terus berla.njutan dan pada hari ke-10, keada.annya semakin mero.sot.

Wan Fatini kemu.dian mendapat pang.gilan daripada adiknya memaklumkan kead.aan ibu mereka naz.ak kerana tidak menunjukkan sebarang resp0ns sewaktu dikej.utkan daripada tidur.

“Saya terus berg.egas pulang ke Klang dari Kuala Selangor bersama ibu saudara. Namun dalam perjal.anan, umi telah hem.buskan na.fas terak.hir sebelum sempat ambu.lans bawa ke h0spital.

“Jena.zah kemud.ian dibawa ke bahagian f0rensik h0spital untuk mengenal pasti punca kem.atian. Dan pada malam hari yang sama juga, ayah dibawa ke h0spital dan disa.hkan p0sltif C0vld-19. Keputu.san dari f0rensik juga menya.takan umi menin.ggal dunia kerana C0vld-19.

“Kami sekeluarga kena buat sarin.gan dan hasilnya, kami lima beradik juga p0sitif. Adik keempat saja nega.tif sebab dia di kampusnya. Sedang kami menjal.ani kuarantin, ayah pula menin.ggal dunia selepas 10 hari di h0spital,” cerita Wan Fatini.

Sungguhpun amat sed.ih dengan peme.rgian meng.ejut kedua-dua orang tua mereka, Wan Fatini dan adik beradiknya re.da dengan keten.tuan Ilahi.

IBU BAPA 1
“Tak sangka sangat… arwh umi dan ayah sihat, tak ada sejarah peny.akit. Kami juga tak tahu punca jang.kitan. Tapi kawasan rumah di Klang memang ‘kawasan panas’… hari-hari ambu.lans lalu.

“Masih terbayang lagi keli.bat arwh umi dan ayah dalam rumah. Adik b0ngsu paling terke.san sebab sepanjang 13 tahun dia tak pernah bereng.gang dengan mereka. Alhamdulillah, kami dikurniakan ibu dan bapa saudara yang semuanya tak pernah lupa ambil tahu kead.aan kami.

“Tak sangka perk0ngsian saya dapat perha.tian ramai. Saya sekadar nak luahkan kesed.ihan. Rupa-rupanya ramai yang k0men dan beritahu mereka juga kehil.angan ahli keluarga kerana C0vld-19.

“Cuma saya nak k0ngsikan kepada semua, usahlah bertang.guh kalau badan rasa tak si.hat. Cepat-cepatlah dapatkan raw.atan… mungkin kita anggap dem.am biasa, tapi rupa-rupanya peny.akit lain. Kalau nak berik.htiar cara lain tak salah, tapi usah ketepikan raw.atan m0den,” ujarnya lagi.

Sumber : m star / mYmetr0. kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *