Semasa

Se0rang M4ut Dalam Kemal4ngan, Pem4ndu L0ri Mabvk Rempvh Lima Kenderaan.

JOHOR BAHRU : Se0rang pemandu l0ri ma.buk mere.mpuh lima kenderaan di Kilometer 19 Lebuhraya Pasir Gudang, di sini, semalam dan menyeb.abkan seorang ma.ut.

Dalam keja.dian jam 6.30 petang itu, pemandu lori berusia 37 tahun itu yang dalam perjalanan dari arah Pasir Gudang menghala ke Johor Bahru, diperc.ayai memandu di bawah penga.ruh alk0h0l.

Kenderaan berat l0ri jenis Scania yang dipandu terba.bas ke laluan bertent.angan dan mere.mpuh lima kereta, termasuk Per0dua Myvi, Per0dua Axia, Per0dua Alza, Prot0n Saga dan Prot0n Wira.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Mohd Sohaimi Ishak, berkata kemala.ngan di percayai berl.aku l0ri itu terba.bas dan masuk ke laluan bertent.angan serta mere.mpuh kenderaan di laluan itu.

Katanya, aki.bat kemala.ngan itu, pemandu Perodua Alza iaitu lelaki berusia 21 tahun meni.nggal dunia ketika mene.rima raw.atan di h0spital.

“Pemandu Pr0t0n Waja, se0rang lelaki berusia 46 tahun masih mene.rima raw.atan di H0spital Sultan Ismail (HSI).

“Empat lagi pemandu sudah ha.dir membuat lap0ran di Balai P0lis Trafik Seri Alam,” katanya.

Mohd Sohaimi berkata, p0lis mena.han pemandu l0ri berkenaan untuk sias.atan mengikut Sek.syen 44(1) Ak.ta Pengangkutan Jalan 1987.

“P0lis memandang ser.ius keja.dian berkenaan dan tidak akan berk0mpr0mi dengan pemandu yang memandu di bawah penga.ruh alk0h0l,” katanya.

Beliau turut menasi.hatkan 0rang ramai supaya tidak memandu kenderaan ketika di bawah penga.ruh alk0h0l ini kerana ia boleh mengaki.batkan keja.dian tidak diingini, terma.suk hila.ng kaw.alan.

Sumber : bh0nLlne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *