Keluarga

Sayu, “Allah Ambil Abah Di Tempat Semua 0rang Berebut Untuk Menlnggal Disana.”

Sering kita mendengar kisah mengenai jemaah yang meni.nggal dunia ketika mengerjakan ibadah haji atau umrah di Tanah Suci. Mereka merupakan antara hamba Allah yang terpilih untuk disema.dikan di sana.

Bagi Aisya Amir Hamzah, dia re.dha dan percaya ada hikmah disebalik peme.rgiaan bapanya yang meni.nggal dunia ketika menunaikan ibadah Umrah bersama keluarga baru-baru ini.

Menerusi sebuah p0sting di laman s0sial Twitter miliknya, gadis berusia 20 tahun itu meluahkan perasaan sayang terhadap ar.wah bapanya yang tidak akan pu.dar sampai bila-bila.

Bersama abah & umi…

“Allah ambil abah di tempat yang semua orang bere.but untuk meni.nggal di sana.. Madinah Al-Munawwarah..
“Dita.nam di Perku.buran Al-Baqi’.. Selamat tin.ggal abah.. Jumpa adik di syurga,” tulisnya.

Tambah Aisya, ku.bur arw.ah bapanya juga terletak selari dengan ma.kam Nabi Muhammad SAW serta dikelilingi ‘Ashabul Jannah iaitu penghuni syurga. Allahu! Sungguh beruntung abahnya.

Selari dengan ma.kam Nabi Muhammad!

Sungguh mulia abah di mataMu…

P0sting berkenaan diulang kicau sebanyak lebih 20,000 kali serta mendapat 25,000 tanda suka dimana rata-rata ka.gum apabila ja.sad ar.wah bapanya dita.nam di tempat yang mulia. Terpilih & sangat bertuah!

Mulianya penga.khiran arw.ah!

Semoga r0h arw.ah dicuc.uri rahmat…

Sangat-sangat berun.tung sesiapa yang meni.nggal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat. Ini bersesuaian dengan hadis, Sesiapa yg boleh ma.ti di Madinah hendaklah ma.ti di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg ma.ti di Madinah.

Hr Tirmizi sahih. Engkau berun.tung kerana Meni.nggal di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gu.gur d0sa-d0sa. Firman Allah swt :

Dan kalaulah Apabila mereka menza.limi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu mem0hon ampun kepada Allah,

dan Rasulullah juga memohon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa Allahumma Innaka ‘Afuwwun, Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

Sumber : mem0rikini / ACP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *