Infomaklumat

S O P Sambutan Aidiladha Bakal Diputvskn Hari Isnin Ini, Kemungkinan Besar Akan Diprketatkan Semula

Kerajaan memutuskan untuk memperketat semula prosedur operasi standard (SOP), susulan peningkatan k3s C0VlD-19 di negara itu.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, yang dimuat naik oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) di laman Facebook MKN, hari ini.

Selain itu, di bawah pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), SOP mengenai sambutan Aidiladha dan kru kapal akan diputuskan dalam Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan PKP, Isnin ini.

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mem4ntau pematuhan SOP ketika Aidiladha,” katanya.

MKN turut memaklumkan, Ismail Sabri berkata, kerajaan memberi tempoh dua hari bermula hari ini kepada 2,897 individu untuk menjalani sarlngan C0VlD-19 kali kedua dan jika gagaI berbuat demikian, individu terbabit akan terus dit4han dan dihadapkan ke mahkamah.

2,897 individu gagaI jalani sarlngan kedua akan did4kwa

KUALA LUMPUR: P0lis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tlndakan men4han dan mend4kwa 2,897 individu yang masih gagaI melakukan ujian sarlngan kedua C0VlD-19 bermula Isnin ini.

Sehubungan itu, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menegaskan individu terbabit diarah menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) yang terdekat untuk melakukan ujian berkenaan.

“Mulai Isnin ini, PDRM akan men4ngkap dan mend4kwa di mahkamah 2,897 individu yang masih belum tampil membuat ujian saringan kedua pada hari ke-13 kuarantin di rumah,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan berhubung Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Ismail Sabri berkata, bermula semalam, kerajaan memutuskan supaya semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara dan warga aslng yang masuk ke negara ini perlu menjalani perintah kuarantin wajib 14 hari di stesen kuarantin yang ditetapkan kerajaan.

Katanya, mereka yang terbabit perlu menanggung sepenuhnya kos kuarantln termasuk kos ujian sarlngan C0VlD-19.

“Keputusan untuk membuka semula stesen kuarantln untuk perintah kuarantln wajib 14 hari diambil selepas mengambil kira peningkatan kes import dan ketidakpatuhan prosedur operasi standard (SOP) yang menyebabkan peningkatan rislko penularan C0VlD-19.

“Bagaimanapun, seramai 9,600 individu masih menjalani kuarantin wajib di rumah masing-masing. Pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) bersama PDRM akan membuat pemeriksaan mengejut untuk memastikan mereka mematuhi SOP yang ditetapkan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, seramai 319 individu pulang ke tanah air dan ditempatkan di empat stesen kuarantln di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Johor semalam.

“Mereka pulang dari 12 negara iaitu Indonesia, Singapura, Vietnam, Brunei, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, Emiriah Arab Bersatu (UAE), China dan Australia,” katanya.

*Gambar sekadar hiasan

Sumber : BH Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *