Keluarga

Pilu, Suami Menyusul ‘Pergi’ Selepas 6hari Ibu Tercinta Dijemput llahi.

Kota Bharu: “BeIum habis mera.tap pi.Iu atas peme.rgian arw4h ibu minggu lalu, sekali lagi saya diuji apabila suami dijemput IIahi dalam na.has jalan raya malam tadi,” kata Wan Norsalasiah Wan Noh.

Wan Norsalasiah, 40, berkata dia bagai tldak percaya apabila suaminya, Mohd Rozimi Daud, 40, ma.ut dalam kemaI.angan di Kilometer 34 Jalan Kota Bharu ke Kuala Terengganu berha.mpiran Bukit Abal, Paslr Puteh, dekat sini.

Menurutnya, ini kerana dia masih bers.edih dengan pem.ergian ibunya, Jabariah Mahamood, 70, yang genap seminggu, hari ini.

Katanya, dia masih terngiang-ngiang suara arw4h memintanya supaya menunggu kepulangannya, malam semalam sebelum keluar rumah di Taman Tengku Ahmad Rithaudeen, Melor untuk memba iki kereta.

“Suami keluar rumah kira-kira 5.30 petang semalam untuk membaiki tayar kereta saya dan saya berkali-kali meminta untuk mengikutnya, tetapi tidak benarkan sebelum memu.juk agar menunggu dia puIang malam tadi.

“Bagaimanapun, pena.ntian kami bera.khir dengan kesedi.han kerana bukan dia yang pulang sebaliknya khabar du.ka mengenai kemaI.angan yang meng0rbankan nya.wanya diterima,” katanya ketika dite.mui di rumahnya, di sini, hari ini.

Dalam keja.dian pada 7.45 malam tadi, Mohd Rozimi memandu kereta Prot0n Preve bersama rakannya dire.mpuh sebuah I0ri yang hiIa.ng kawaIan sebelum memasuki laluan berte.ntangan menyebabkan berl.aku perte.mbungan.

Sambil menyifatkan arw4h adalah seorang suami dan bapa yang sangat baik serta bertanggungjawab, Wan Norsalasiah berkata, suaminya turut menjaga ibu mentua ketika ha.yat kerana menganggapnya sebagai ibu sendiri.

Menurutnya, kehiI.angan Mohd Rozimi amat ketara dirasai kerana enam anak mereka berusia 16 bulan sehingga 14 tahun sangat rapat dengan arw4h.

“Memang rasa berat sangat du.gaan ini kerana sepanjang 15 tahun hidup bersama, semua tanggungjawab digaIasnya dengan baik termasuk menjaga dan menguruskan anak-anak serta tldak membe.bankan saya dengan kerja rumah yang banyak.

“Suami juga sedang membina rumah untuk kami yang kini baharu seminggu kerja pembinaan berjalan, namun segalanya tldak kesampaian dan saya bu.ntu untuk meneruskan hi.dup tanpanya,” katanya.

Jena.zah Allahya.rham dikebu.mikan di Tanah Perku.buran Islam Dato’ Megat Muda, di sini, bersebelahan pus.ara arw4h ibu mentuanya, pagi tadi.

Wan Norsalasiah berkata, suaminya ada menunjukkan peru.bahan ketika ingin keluar bekerja pagi semalam apabila tldak mencium dahi dan pipinya seperti kelaziman.

Katanya, anak bongsunya juga seharian mera.gam, semalam dan kerap menangls tanpa menyedari ia adalah tanda mereka bakal menerima khabar du.ka.

“Selepas bersalam pagi semalam, dia tidak mencium pipi serta dahi saya seperti biasa lalu bertanya adakah saya ada mela.kukan kesiI.apan atau terdapat sesuatu yang tidak kena?

“Dia hanya menjawab tidak, sebelum tersenyum dan terus mencium pipi serta dahi dan keluar bekerja. Saya re.da dengan pem.ergiannya walau be.rat untuk diterima,” katanya.

Terdahulu, Ketua PoIis Daerah Pasir Puteh Deputi Superint.endan Ediansha Endal berkata, kemaI.angan berl.aku ketika Mohd Rozimi bersama rakannya dalam perjal.anan dari arah Kuala Terengganu ke Kota Bharu.

“Sampai di l0kasi kemaI.angan, tiba-tiba sebuah I0ri datang dari arah bertent.angan, ga.gaI mengawaI kenderaan lalu masuk ke laluan kereta menyeb.abkan berl.aku perIan.ggaran secara hadapan.

“Aki.bat itu, Mohd Rozimi menin.ggaI dunia di tempat keja.dian apabila ced.era pa.rah di kep.aIa, manakala rakannya berusia 45 tahn hanya ced.era ringan di pin.ggang,” katanya.

Katanya, ma.yat mngsa dibawa ke H0spital Tengku Anis, Pasir Puteh untuk tind.akan lanjut dan ke.s disia.sat mengikut Sek.syen 41(1) Ak.ta Penga.ngkutan Jalan 1987.

Salam takz.iah buat keluarga puan Nor Salasiah serta anak2. Sungguh be.rat uji.an keluarga ini. Moga suaminya ditempatkan di sisi para solihin. Al fatihah

Sumber : hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *