Dunia

Pesawt Mbawa 190 Pnumpang Terbelah Dua, Ramai Terkrban. Punca Sebenar Ddedhkan

SEBUAH pesawat Air India Express yang membawa 190 penumpang dan anak kapal tergelincir dari landasan di lapangan terbang di selatan Kerala, mengorb4nkan sekurang-kurangnya 17 orang.

Pesawat Boeing 737 itu, dalam penerbangan dari Dubai, tergelincir dari landasan ketika hujan lebat.

Menurut pegawai penerbangan, kejadian itu menyebabkan pesawat itu terbelah dua selepas mendarat di lapangan terbang Calicut.

Pesawat itu membawa rakyat India yang terkandas akibat Covi1d-19.

Bangkai pesawat Air India Express di lokasi nahas. Foto AFP

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata, beliau berada dukacita dengan nah4s pesawat itu.

Menurut Ketua Menteri Kerala, Pinaravi Vijayan, operasi menyelamat di lokasi nah4s telah dijalankan dan semua penumpang terselamat dibawa ke hospital di Calicut dan Malapuuram.

Seorang pegawai polis kanan berkata, berpuluh-puluh m4ngsa cede3ra, dan 15 daripada mereka cede3ra par4h

Menurut Air India Expressm dua juruterbang merupakan antara yang terbnuh dalam nah4s itu. – BBC

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Antaranya lagi

Nama Yang Diberi Kepada Dia Cuma Huruf Y. Ayah Dia Terangkan Maksud Sebenar Nama Anak Perempuan Dia Yang Cuma Satu Huruf

Setiap ibu bapa sudah pasti ingin memberi nama yang terbaik buat anak-anak. Apabila bercakap mengenai nama, ada kisah di sebalik setiap nama yang diberikan ibu bapa kepada cahaya mata mereka. Ada di antara kita yang mempunyai nama ringkas, panjang atau berkait dengan sesuatu peristiwa.

Seorang gadis di Gedongkiwo, Yogyakarta telah dinamakan dengan nama yang paling simple dan terdiri daripada satu huruf sahaja iaitu ‘Y’.

Seringkas yang mungkin

Menerusi laporan Kumparan, gadis tersebut memberitahu pada awalnya ayahnya hendak menamakannya dengan nama Dasih Utami. Namun, sewaktu melakukan urusan pendaftaran, ayahnya mendapat idea untuk memberikan nama kepadanya seringkas yang mungkin.

Y turut memaklumkan yang dia sering diejek kerana namanya. Di samping itu, proses pendaftaran untuk mengambil peperiksaan di sekolah agak sukar kerana namanya terlalu pendek. Menurut ayahnya iaitu Slamet Sugiyono, nama Y mempunyai maksud yang mendalam. Y diambil daripada huruf jawi yang terakhir iaitu Ya dan ia membawa maksud sempurna.

Di samping itu, Y juga mempunyai nama panjang yang diberikan oleh bapanya secara tidak rasmi. Nama tersebut mempunyai 16 patah perkataan iaitu Ai Nur Siti Dyah Ayu Meganingrum Dwi Pangastuti Lestari Endang Pamikasih Sri Kumalasari Dewi Puspita Anggraini.

Sumber : Kumparan / 0hBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *