Semasa

Pengerusi Surau Dijemput llahi Ketlka Menunaikan S0lat Subuh Di Surau.

SEREMBAN : “Ar.wah sebelum ini pernah membe.ritahu saya dan anak-anak, ini mungkin Ramadan tera.khir baginya,” kata Siti Esah Abdullah, 65, isteri kepada Pengerusi Surau Taman K0bena Senawang, di sini, Mohd Isa Yaacob, 69, yang menin.ggal du.nia ketika menu.naikan s0lat Subuh di surau berkenaan, pagi tadi.

Mohd Isa dikatakan re.bah ke bahagian kiri pada rakaat kedua s0lat Subuh di surau berke.naan dan dis.ahkan menin.ggal du.nia ser.ta-mer.ta.

Siti Esah berkata, lua.han suaminya itu mengga.mbarkan se0lah-0lah dia mendapat peta.nda akan menin.ggalkan mereka sekeluarga selama-lamanya yang ak.hirnya menjadi rea.liti, pagi tadi.

Beliau berkata, ar.wah suaminya ada mas.alah jant.ung dan pernah menj.alani pembe.dahan pint.asan jant.ung serta dima.sukkan ke H0spital Tuanku Ja’afar (HTJ) Seremban beberapa hari sebelum Ramadan lalu.

“Ar.wah suami sangat menga.mbil be.rat s0lat secara berje.maah sama ada di surau atau di masjid. Sejak kebelak.angan ini pula, ar.wah banyak mengh.abiskan masa lapang dengan membaca al-Quran, selain ak.tif dengan kerja keba.jikan serta akti.viti kemasya.rakatan di taman ini,” katanya di sini, hari ini.

Sementara itu, se0rang jemaah surau berkenaan, Abdul Razak Abdul Rahman, 63, berkata keja.dian berl.aku kira-kira jam 6.05 pagi, ketika menu.naikan s0lat Subuh secara berjemaah.

Beliau berkata, ar.wah yang juga pesara tent.era tiba-tiba re.bah ke kiri, ketika imam sedang membaca surah al-Fatihah di rakaat kedua sebelum disa.mbut jemaah yang berada di sebelahnya.

“Kami bari.ngkan dia dan turut memberi pert0l0ngan ce.mas ke atas ar.wah sambil mengajar mengu.cap kali.mah syah.adah,” katanya.

Katanya, jena.zah dis0latkan di Surau Taman K0bena, sebelum dikebu.mikan di Tanah Perkub.uran Islam Senawang, di sini, hari ini.

Sumber : hangitsangat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *