Viral

Pelik Tapi Benar, Terk3du Tanah di Tengah Ibu K0ta Bernilai RM7 Juta Berpindah Milik Kepada Sebuah Syarikat

Pelik tapi benar. Mungkin itu ungkapan sesuai diberikan apabila tanah bernilai jutaan ringgit boleh dipindah miIik tanpa pengetahuan pemiIik.

Namun itu realiti yang berlaku apabila dua beradik wan.ita berus.ia 50-an terkejut mendapati tanah miIik mereka di tengah ibu kota dianggarkan bernilai lebih RM7 juta berpindah miIik kepada sebuah syarikat tanpa pengetahuan.

Persoalannya, bagaimana pejabat tanah boleh meluluskan pemindahan hak miIik tanah lot seluas 1,858 meter persegi (20,000 kaki persegi) itu kepada syarikat berkenaan tanpa keizinan pemiIik asal.

Susulan perkara itu, mngsa membuat laporan di Balai PoIis Dang Wangi pada 12 Ogos lalu dan kes kini disiasa.t mengikut Sksyen 420 Knun Kesksaan (KK).

Sumber memberitahu HarianMetr0 mngsa hanya menyedari kehilan.gan hak miIik tanah selepas dimaklumkan anak saudaranya pada 10 Ogos lalu.

” Dia melakukan semakan dengan pegawai pejabat tanah dan menga.kui terkejut apabila tanah miliknya disahkan sudah ditukar hak miIik kepada syarikat berkenaan tanpa pengetahuannya.

” Mngsa mendkwa tidak pernah berurusan dengan mana-mana pihak dan membuat pemindahan hak miIik tanah kepada mana-mana individu ataupun syarikat.

” Lebih menghairankan bagaimana tanah boleh dipindah miIik tanpa pengetahuan pemiIik tanah itu sendiri.

” Urusan tukar hak miIik tanah ini bukan benda mudah, saya khu.atir ada perkara tidak betul berlaku di pejabat tanah itu,” katanya kepada HarianMetr0.

Sumber sama memaklumkan susulan laporan dibuat mngsa, poIis dari Bahagian S.iasatan Jnyah Komersil (JSJK) Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Dang Wangi menahan lima lelaki termasuk peguam yang dipercayai terbabit dalam kejadian itu.

” Tngkapan dilakukan di sebuah rumah di Ukay Perdana, Ampang dan di IPD Dang Wangi selepas semua individu selesai memberi keterangan,” katanya.

Ditanya mengenai iden.titi mereka yang ditah.an itu, sumber memaklumkan individu terbabit adalah peguam yang menyediakan dokumen serta pekerja yang ditugaskan menghantar d0kumen berkenaan.

” Setakat ini tiada lagi pegawai pejabat tanah ditah.an untuk s.iasatan.

” Pasukan poIis menyia.sat kes berkenaan termasuk penyaluran wang yang dikaitkan dengan penjualan dan pembelian lot tanah berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya ketika dihubungi mengesahkan berhubung penahan.an berkenaan.

” Kami sudah tah4n lima lelaki tempatan dan mermpas 22 set dokumen dipercayai digunakan dalam urusan penjualan dan pertukaran hak miIik tanah.

” Semua individu ditah4n rem4n satu hingga empat hari bagi membantu s.iasatan mengikut Sksyen 420 KK,” katanya.

Beliau engg4n mengulas lanjut berkaitan pembab1tan pegawai pejabat tanah dalam kes itu, namun menegaskan s.iasatan lanjut dan terperinci dilakukan pihaknya dari semua aspek.

Katanya, perkembangan lanjut berhubung k3s itu akan dimaklumkan selepas s.iasatan selesai.

Sumber : h metr0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *