Semasa

P0lis membuat laporan P0lis terhadap pemilik Kedai H0t Burger Malaysia. Ketua P0lis

Pagi tadi telah kecoh dengan isu mengenai Kedai H0T Burget Malaysia yang menuduh pihak polis tidak membuat kerja. Bagi membalas respon tersebut ketua balai polis sungai buloh mengatakan mereka telah membuat laporan polis mengenai perkara tersebut.

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) membuat laporan polis berhubung video dakwaan fi1tnah dan tohmahan yang ditularkan seorang lelaki semalam.

Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar berkata, laporan dibuat seorang pegawai polis susulan viideo tular pemilik akaun Facebook ‘Asri Janggut’.

Dalam video berkenaan juga didapati pemilik akaun berkenaan tidak berpuas hati atas tindakan penyitaan ke atas gerai burger milik beliau yang dilakukan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Pengadu merasakan video yang tular di media sosial berkenaan boleh menimbulkan fi1tnah dan merosakkan imej pengadu sebagai Ketua Polis Balai Sungai Buloh, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Buloh, PDRM dan kredibiliti Ketua Polis Selangor,” katanya pada sidang media, di Sungai Buloh, hari ini.

Shafa’aton berkata, susulan maklumat berkenaan sepasukan polis daerah Sungai Buloh membuat enam serbuan di Bandar Baru Sungai Buloh seperti yang ditularkan.

“Dalam serbuan berkenaan polis menahan dua lelaki warga Bangladesh selain merampas empat tablet dan wang tunai RM114.

“Manakala lima lagi serbuan di tempat berlainan mendapati premis berkenaan tidak beroperasi, jelas ia adalah t0hmahan,” katanya.

Menurutnya, sebelum video berkenaan ditularkan, polis sudah membuat serbuan di beberapa lokasi yang dikenal pasti menjalankan perniagaan haaram ini.

“Apa yang ditularkan itu adalah fitnah sehingga mendatangkan keresahan dalam kalangan masyarakat dan menjatuhkan reputasi PDRM.

“Saya menyeru kepada orang ramai supaya menyalurkan kepada orang ramai maklumat-maklumat melalui saluran yang disediakan,” katanya.

Apakah kesudahan cerita ini? Kami rakyat mahu ketelusan dalam setiap sudut, Semoga kes ini akan mendapat liputan media agar ia disampaikan dengan telus kepada rakyat.

Jangan biarkan orang yang tidak bersaalah pula ke dalam sedangkan mereka cuba memberikan informasi apa yang terjadi. Sekiranya fiitnah berikan rakyat pendedahan yang sebenar jangan sembunyi.

Kami harap semua agensi terlibat dan orang yang berkepentingan turun tangan dalam isu ini

Sumber : mysumbernet

Tular tauke H0T Burger dedah Kedai Jud1, Ini Kata KPN dikecam warganet

Semalam telah tular beberapa siri siaran langsung oleh pemilik Hot Burger Malaysia yang keecewa dengan sikap MBSA (Majlis Bandaraya Shah Alam) selepas mereka mengangkat stall burger disana tapi membiarkan beberapa stall lain.

Menurut cerita daripada pemilik HBM tersebut, bukan sahaja kedai beliau diangkut oleh pihak MBSA tetapi stall burger Otai Burger turut menerima nasib yang sama.

Tetapi pihak MBSA tidak mengacau kedai orang asing yang menjual ro0kok seluduup katanya.

Diatas merupakan antara video live yang dibuat oleh pemilik HBM tersebut. Bukan setakat itu sahaja banyak pendedahan yang telah dibuat oleh HBM.

Antaranya beliau mendedahkan bahawa disana terdapat beberapa premis perjuudiaan yang dibuka sehingga lewat pagi. Tetapi pihak PDRM seperti acuh tidak acuh dalam membuat siasatan.

Dimana beliau mendedahkan bahawa beliau telah membuat aduan kepada PDRM selepas itu pusat tersebut ditutup seketika dalam sehari dua dan kembali beroperasi.

Beliau juga mendedahkan bahawa laporan yang dibuatnya juga telah didedahkan kepada pemilik pusat tersebut sehingga pekerjanya di sound oleh mereka.

Ketua Polis Negara kata akan menyiasat dan membuat tindakan

Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan berhubung dakwaan kegiatan perjudian dan penjualan rokok seludup di kawasan Sungai Buloh.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, polis tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang terlibat dalam aktiviti perjuudian.

“Judi menjahanamkan masyarakat kerana ia mengembangkan perlakuan lain-lain jenayah.

“Polis akan siasat dakwaan individu terbabit yang mengatakan berlakunya kegiatan perjudian di kawasan itu,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas video tular yang mendakwa pihak berkuasa tidak melakukan pemantauan terhadap kegiatan perjuud1ian dan penjuualan ro0kok seludup di kawasan Sungai Buloh.

Dalam dua versi video berdurasi 13 minit 28 saat dan lapan minit 29 saat yang dibuat secara langsung oleh pentadbir akaun Facebook Hot Burger Malaysia itu turut mendakwa premis perniagaan diusahakan warga Aceh ‘kebal’ kerana tidak dikenakan tindakan atas kesalahan menjual rokok seludup.

Selain itu, video yang dirakam menerusi tinjauan semasa menaiki kereta itu juga mendakwa pihak berkuasa menutup mata kerana ada yang menerima habuan daripada tauke kedai mesin juud1i.

Kedua-kedua video berkenaan kini mendapat lebih dua juta tontonan dan 22,000 perkongsian itu mendapat perhatian netizen yang rata- rata mengakui kawasan Sungai Buloh menjadi lubuk kepada aktiviti haaram berkenaan.

Mereka mahu pihak berkuasa mengambil tindakan tegas.

Reaksi wargamaya. Mereka merasakan kelaka dengan pihak penguatkuasa kita yang terlalu lembaab untuk membuat kerja.

Kadang ada benarnya pusat perjuudian atau pusaat maakksiat dekat je dengan balai tetapi pihak polis hanya menutuup sebelah mata dan tidak menutup pusat tersebut. Come on PDRM

Sumber : medianusantara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *