Keluarga

“Mak Telef0n Tiada Yang Angkat”, Walau Mempunyai 9 Anak, Akhlrnya Mak Pergi Sendiri.

Dari kita kecil kita lahirkan dan dijaga dengan kasih sayang yang tidak ada bandi.ngnya oleh ibu dan ayah. Dengan mereka memastikan tiada sec.alit pun ke.san ca.lar di tu.buh kita.

Tetapi bila sudah menjelang dewasa dan mak ayah pula naik usia tua,  adakah kita memba.las jasa dan ba.kti mereka pula? Sanggupkah kita meng0rbankan nya.wa kita untuk menjaga mereka pula? Sanggupkah kita menjaga makan minum pakai mereka pula dengan sebaiknya?

Bukan anak lelaki sahaja perlu dipertanggungjawabkan dan tidak benar anak perempuan terle.pas dari menjaga ibu bapa yg sa.kit. Disebabkan anak lelaki sahaja yg dise.but ‘wajib’ menjaga ibu ayah yg sa.kit, maka tuga.san itu seterusnya dise.rahkan pula kepada menantu perempuan untuk menjaganya. Ini sama sekali tidak benar.

Seandainya yg sa.kit itu ialah ibu bapa kandung isteri, maka isteri berha.jat menjaganya, suami tidak boleh mengha.lang, bahkan suami tersebut perlu sama memba.ntu dan menyediakan kemudahan untuk sama2 menjaga.

Hal ini kerana apabila seorang perempuan berkahwin , dirinya dan segala yg dibawanya adalah di bawah tanggungjawab suaminya termasuk nafkah ibu bapa isteri( jika mereka orang susah/ perub.atan) perlu ditan.ggung menantu lelaki tadi menurut kemampuannya.

Justeru tidaklah perlu dikhu.atiri ibu bapa yg ada anak2 perempuan sahaja, maka anak2 perempuan tadi akan ikut suami lalu ibu bapa yg tua ini akan tera.bai. Kerana menantu lelaki tadi wajib bertanggungjawab penuh atas kedua ibu bapa isterinya. Di sinilah pembe.laan Allah terhadap semua ibu bapa dan tidak terkecuali samada ia ibu bapa kandung atau pun ibu bapa mertua.

Mungkin kisah yang dik0ngsikan Salehuddin Morktaruddin di Faceb00k ni akan membuka mata kita semua, sama ada la.yak atau tidak kita dige.lar sebagai anak.

Bila aku tanya mana anak makcik tak de ke,dia jawab anak 9 orang tapi call semua tak jawab

Ini kisah Makcik Zahrah

Aku terki.lan dan se.dih teng0k makcik Zahrah ni datang H0spital Kuala Lumpur seorang diri. Bila aku tanya mana anak makcik tak de ke, dia jawab anak 9 orang tapi call semua tak jawab

Aku cuba call anak dia sorang ini jawab dan aku harap anak dia akan datang segera untuk ban.tu Mak dia.

Kepada kawan2 saya dalam ini if sapa kenal makcik Zahrah stay Bangsar tol0ng bagi tahu family dia ye. Sebab makcik ini nak kena war.ded tp dia seorang diri. Ke.sian dan se.dih aku tengok makcik itu seorang diri.

Bila aku teng0k makcik ini, aku terbaya.ngkan if itu adalah Mak aku

Betul lah orang kata ibu bapa boleh jaga 10 orang anak, tapi 10 orang anak tu belum tentu boleh jaga ibu dan bapa

Semoga macik ini dipermu.dahkan segala urusannya dunia akhirat. Sem0ga ada yang baik ha.ti menol0ng macik ni. Semoga Allah SWT mengangkat dar.jat macik ini.

Sumber : lMuslimNetw0rk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *