Semasa

‘ Majlis Hari Lahir Bertukar Menjadi Majlis Tahlil ‘ Lelaki Menlnggal Dunia Lem4s Ketlka Menangkap Ikan.

Chukai : Ha.srat se0rang bapa membuat keju.tan sempena hari lahir anak tun.ggaInya tidak kesam.paian selepas dia Ie.mas ketika keIuar mena.ngkap ikan berha.mpiran Iadang Rakyat, Mak Lagam, pagi tadi.

Saiful Anuar Mustaffa, 39, dijad.ualkan menya.mbut hari Iahir anak tun.ggaInya, Nur Syazliana Idayu, 15, bersama ahli keluarga lain, petang ini.

Bapa Saiful, Mustaffa Muda, 61, berkata, dia sangat se.dih dan tidak menya.ngka majlis hari lahir itu bertu.kar menjadi du.ka buat mereka sekeluarga.

“Arw4h (Saiful) dan isterinya, Tuan Idawati Tuan Din, 37, sering membuat majlis hari Iahir anaknya di kampung.

“Namun pada hari ini arw4h hendak buat keju.tan untuk membuat majlis sambutan itu dengan turut menje.mput ahli keluarga lain,” katanya ketika dite.mui di Bilik F0rensik H0spital Kemaman.

Mustaffa berkata, anaknya itu tinggal di Kampung G0ng Pasir Dungun kerana bert.ugas sebagai pengurus di sebuah stesen minyak di Dungun.

“Dia pulang semalam ke rumah mentuanya di Felda Neram 2, yang juga terletak berha.mpiran dengan rumah saya sempena majlis hari lahir anaknya itu.

“Arw4h dan isterinya sudah membuat persiapan termasuk membeli kek dan menempah puIut kuning namun semuanya kini tinggaI kenangan,” katanya.

Sementara itu, Hafizuddin Rawi, 27, berkata, dia diajak rakannya, Tuan Zamri Tuan Din, 24, yang merupakan adik ipar arw4h untuk pergi menga.ngkat pu.kat di situ.

“Pu.kat itu dita.han Tuan Zamri sejak semalam, dan pagi ini kira-kira jam 8.40 pagi, kami bertiga term.asuk arw4h pergi menga.ngkat pu.kat dengan menggunakan peIa.mpung setiap se0rang.

“Jarak daratan dengan pu.kat yang dita.han itu sekitar 40 meter, dan ketika kami asyik menca.but ikan di pu.kat, ma.ngsa menga.du ba.dannya menga.Iami kesejukan dan meminta izin untuk ke darat,” katanya.

Katanya, dia dan Tuan Zamri mengizinkan ma.ngsa bergerak pulang dan sentiasa memantau sepanjang pergerakan ma.ngsa ke darat.

“Tiba-tiba Tuan Zamri berasa peIik selepas melihat pelampung ma.ngsa tidak bergerak sebelum berg.egas ke situ.

“Sebaik tiba di situ, Tuan Zamri menj.erit meminta bant.uan saya. Saya berge.gas ke situ dan ketika itu kami dapati kep.aIa ma.ngsa sudah tengg.eIam ke dalam air sementara tan.gan kanannya masih berpa.ut pada peIam.pungnya,” katanya.

Katanya, mereka berdua kemudiannya menga.ngkat ma.ngsa ke darat sebelum Tuan Zamri menghubungi bapanya.

“Bapa Tuan Zamri yang tiba di tempat keja.dian kemudiannya membawa ma.ngsa dengan kenderaan pacuan empat r0da miliknya ke kIi.nik kesih.atan berha.mpiran sebelum dis.ahkan menin.ggaI,” katanya.

salam t4kziah. sem0ga isterinya, Tuan Idawati Tuan Din serta keluarga k.uat dan tab.ah atas kehiIa.ngan insan tersyg. m0ga r0hnya bersama org beriman dan soleh. al fatihah

sumber : hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *