Viral

Lelaki Hamplr M4ut Akib4t Berlari & Kayuh basikal Beribu KM.

Setiap orang mempunyai hobi dan minat yang berbeza -beza. Tujuannya adalah untuk mengisi masa lapang dan memberi kepuasan seperti berlari, main badminton, kayuh basikal dan banyak lagi.

Sejak akhir-akhir ini, lita dapat lihat ramai yang berbasikal untuk beriadah bersama rakan-rakan.

Sama juga seperti cerita seorang lelaki ini, namun minat itu bertukar menjadi mimpi ngeri buatnya.

Seorang lelaki yang dikenali sebagai Nazirul Anwar telah berk0ngsi kisah pahit yang perlu ditelannya di Faceb00k baru-baru ini telah mendapat perhatian warga net.

Menurut Nazirul, selepas ini tiada lagi aktiviti yang akan dilakukan setiap hari kerana d0kt0r melarangnya untuk melakukan aktiviti lasak seperti bersukan.

“Lepas ni cuti panjang, teda suda aktiviti pagi dan petang. Doktor dah nasihatkan 3-6 bulan jangan buat sebarang aktiviti lasak termasuk angkat berat dan bersukan.”

Katanya dia baru sahaja selesai men.jalani pemb.edahan hernia atau dipanggil usus turun. Peny4kit itu adalah disebabkan oleh terlalu banyak latihan dilakukan dengan penekanan usus di bahagian otot yang lemah.

“Baru-baru ni sy kena 0perati0n, buat sy sedar jgn overtrain. Peny4kit saya bukan 100% drpada bersukan, tetapi dia menjadi bertambah kr0nik disebabkan sy bersukan tak ingat dunia.”

Nazirul juga memberitahu semenjak isteri dan anak-anaknya jauh dimata, dia meluangkan masa untuk bersukan secara berlebihan dengan melakukan aktiviti larian sebanyak 367km dalam sebulan dan berbasikal sejauh 1300km dalam masa seminggu sahaja. Kini dia berasa kesal kerana menyusahkan keluarganya untuk menjaga dirinya.

“Mentang2 anak bini jauh, duduk sorang2, habis pagi petang dihantam. Skrang menyusahkan anak bini suda, bikin durg risau ja”

” Ingat ya kawan-kawan, bersukan utk kesihatan bukan kesakitan. Cukup lah sehari sekali atau seminggu 5kali buat aktiviti. Elok2 sihat jadi s4kit pn ssh juga.”

Tambah Nazirul, ramai yang bertanya bagaimana hal itu boleh terjadi sehingga dia mempunyai risik0 kema.tian dan itu adalah disebabkan Hernia.

“Ramai yang tanya s4kit apa? mcm mana bulih jadi? Tiba-tiba s4kit, sampai di kecemasan d0kt0r bilang kna 0perati0n sebab ada risik0 kema.tian.”

” Katanya indirect hernia, usus menekan dinding perut yang lemah.”

D0kt0r juga turut bertanya sama ada dia ada melakukan pekerjaan yang berat, mer0k0k atau masalah batuk kering namun katanya dia tidak membuat sebarang aktiviti itu kecuali dengan melakukan senaman berat seperti tekan tubi  setiap pagi dan petang.

Menurutnya lagi, kemungkinan senaman yang dibuat secara berlebihan itu telah memberi impak yang sangat teruk buat 0rgan dalamannya.

“kemungkinan cara saya yang berlebihan atau tidak betul menga.kibatkan teka.nan yang melampau kepada ot0t perut.”

Oleh itu, Nazirul terpaksa men.jalani pemb.edahan bagi men0lak semula lemak dan ususnya yang j4tuh, menampal semula dinding usus dan dijahit.

“So jalannya 0perati0n, tolak balik lemak dan usus yang jatuh, tampalkan jaring dinding yang baru kemudian j4hit semula.”

Setelah men.jalani pemb.edahan, Nazirul masih dalam pr0ses penyembuhan dan harus menanggung kesa.kitan setiap kali berjalan, bersin , mahupun batuk kerana jika dia salah pergerakkan dia dapat merasakan kesa.kitan seperti dihiris dagingnya.

” Allahu s4kitnya jangan cakap mcm org bersalin 0perati0n kali. Paling sak.it masa berjalan, bersin dan batuk. Setiap kali salah step, macam kana hir.is daging dengan kertas A4 double A 70gsm.”

Di akhir perk0ngsian Nazirul, dia menasihati orang ramai agar tidak melakukan aktiviti atau sukan yang diminati secara berlebihan dan mengikut kemampuan diri sahaja demi orang tersayang.

“Kesimpulannya, kalau bukan atelit jangan la trainning macam dato jijol. Ingatlah orang tersayang. Sukan untuk sihat bukan untuk sakit. Ukur baju badan sendiri, buat sesuatu ikut kemapuan ya”

Sumber : Fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *