Semasa

Lebih 100 Penduduk Diplndahkan sebab Penc3maran Bau Busvk,

Pence.maran udara dengan bau busuuk bahan kimia di Johor Bahru bukanlah sesuatu yang baru. Perkara ini pernah terjadi beberapa kali sejak bertahun lepas. Namun, hal ini terjadi lagi semalam.

Dalam kejadiaan pada jam 10.30 malam tadi, 2 wanita penduduk Kampung Baru Sri Aman, Seelong peng.san selepas terhidu bau busuuk yang disyaki daripada bahan kimia dari sungai berhampiran kampung tersebut. Manakala, puluhan penduduk lain mendapat simpt0m sesaak nafas, loya dan hampir pitam berikutan bau tersebut.

Kedua-dua wanita yang masing-masing berusia 20 dan 40 tahun itu telah dihantar ke H0spital Sultanah Aminah dan H0spital Sultan Ismail bagi diberikan rawa.tan kecem.asan.

Penduduk kampung, Hafiz Badrul Hisham, 37, menda.kwa, kejaadian itu mula dikesan sejak 8.30 malam, selepas bau busuuk yang menyesakkan nafas tiba-tiba menyelubungi udara persekitaran kampung.

Katanya, bau busuuk yang kuat seakan-akan bau petrol itu menyebabkan mereka yang terhidunya akan merasakan tidak selesa dan berasa l0ya.

“Saya tergerak hati cuba mencari puncanya sama ada datang dari dari stesen minyak berhampiran. Namun, bau itu makin lama makin kuat. Ketika itu, saya lihat ramai jiran sudah keluar mungkin terganggu bau pencemaran udara itu.

“Saya ternampak se0rang wanita sudah batuk-batuk sebelum peng.san. Saya terus beri ban.tuan bawa masuk dalam rumah sementara tunggu b0mba sampai,” katanya ketika dihubungi.

102 Penduduk Dipindahkan
Ekoran itu, arahan peng0songan kampung itu telah dibuat dan 102 0rang penduduk kampung terpaksa dipindahkan sementara ke Balai Raya Kampung Sinaran Baru.

Saiful Bahri Safar, Penolong Kanan Penguasa Bomba dan Ketua Unit Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (Hazmat) Jabatan Penyelamat B0mba Malaysia (JBPM) Johor berkata panggilan telah diterima oleh pihaknya berkenaan perkara ini pada jam 10.22 malam. 15 minit kemudian, pasukan penye.lamat pertama tiba di kampung berkenaan.

Menurut beliau lagi, pihaknya seramai 24 orang pegawai dan angg0ta bersama 5 jentera dari Balai B0mba dan Penyelamat (BBP) Kempas, Larkin dan J0hor Jaya dikejarkan ke l0kasi tersebut.

bau busuk

Bau Buusuk Mel0yakan, Tumpahan Bahan Kimia Metil Alk0hol
“Hasil ujian awal, bomba mengesyaki tumpahan itu adalah bahan buangan kimia berjadual metil alk0hol dengan kepekatan 120 ppm.

“Bomba mengarahkan rumah dalam lingkungan 150 meter dari sungai itu segera dikos0ngkan bagi mengelakkan ins.iden tidak diingini.

Beliau memaklumkan bahawa pengawasan serta pengawalan turut dilakukan secara berterusan di l0kasi kejadiaan bagi memantau keadaan udara di kawasan kampung itu dan sekitarnya.

“Pengesanan dengan menggunakan kaedah menyusuri sungai itu turut dilakukan bagi mengetahui pun.ca sebenar tumpahan kimia berkenaan,” ujar beliau lagi.

Menerusi tinjauan sehingga jam 3 pagi tadi, bau seakan petr0l tersebut masih dapat dihidu sejauh 300 meter dari anak sungai di kampung berkenaan. Perkara ini disahkan oleh Saiful Bahri.

Menerangkan lebih lanjut, beliau menjelaskan bahasa selain usaha pengesanan tumpahan yang masih diteruskan, pihak b0mba mengambil inisiatif lain mem0hon bantuan Jabatan Alam Sekitar dan Unit Hazmat JBPM Melaka.

Seharusnya masa.lah pencem.aran berba.ha ya seperti ini tidak lagi berlaku setelah banyak lap0ran telah dibuat bertahun dahulu. Sepatutnya tindakan keras telah diambil dan pemantauan premis yang mengel0la bahan kimia telah dilaksana berterusan agar kejadian mengan cam nyaawa ini tidak lagi berulang. Namun, mengapakah kejadian ini masih berulang saban tahun?

Sumber : HarlanMetr0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *