Infomaklumat

Larngan balik kampung pada Aidiladha. Timbalan Mentri Keslhatan Mula Bersvara Buat Ramai Cemass

KUALA LUMPUR: Kerajaan setakat ini tidak membuat sebarang keputusan melaksanakan semula lar4ngan rentas negeri menjelang Aidiladha walaupun trend pand3mik COV1D-19 meningkat akhir-akhir ini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, walaupun rekod keadaan semasa berkaitan penularan v1rus itu kembali meningkat, angkanya masih rendah.

“Belum ada keputusan macam itu lagi (kembali kuatkuasakan larangan rentas negeri). Keadaan tidak bagus sebab kes meningkat tetapi kita masih lagi angka (kes baharu) yang rendah,” katanya ketika ditemui hari ini .

Beliau berkata pada sidang media Parlimen hari ini.

Ditanya apa penanda aras jika mahu pertimbangkan melaksanakan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan adakah jika capai kes harian tiga digit, katanya, tiada angka tepat diletakkan.

“Jika kes memuncak dan banyak, maka kerajaan mungkin terp4ksa bertindak demi keselamatan semua orang.

“Itu yang kita tak mahu berlaku sebenarnya. Sebab kita sudah lalui fasa di mana ekonomi terjejas, perhubungan terjejas dan sosial terjejas. Kita tak mahu benda itu berlaku lagi,” katanya.

Sementara itu, katanya, kerajaan tidak men4ngguhkan sesi persekolahan tahun ini kerana prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi.

“Hari ini adalah hari yang penting. Kumpulan terakhir anak darjah satu hingga darjah empat bersekolah semula.

“Memang kerajaan bimbang dengan suasana sekarang. Sebelum mereka dapat kembali ke sekolah, kita adakan SOP iaitu langkah penc3gahan.

“Kita dapat lihat awal lagi apabila kita lepaskan pelajar tingkatan lima dan enam, kita melihat kepatuhan SOP dan saya juga ada melawat beberapa sekolah di Putrajaya,” katanya.

Beliau berkata sewaktu pembukaan sesi persekolahan pelajar Tingkatan Lima dan Enam itu sudah ditegaskan jika berlaku kes penul4ran COV1D-19, sesi persekolahan akan dih3ntikan serta-merta.

“Alhamdulillah, penc3gahan berjalan dengan baik. Maka sehingga kini tiada kes yang kita dapati berkaitan dengan sekolah.

“Usaha pencegahan yang sudah diambil sebelum ini akan memberikan manfaat dan menempuh kejayaan kepada sekolah.

Sumber : transformasipw

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Antaranya lagi

Makcik yang tular semalam pakai gelang pink positif covid, tak sangka ini cerita sebenarnya

Seorang pesakit di bawah pengawasan (PUS) wabak koron4v1rus (Cov19) yang tular makan di sebuah restoran di Meru Raya di sini telah dikenal pasti dan kini sedang menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh.

Menurut sumber, wanita berusia 72 tahun itu diarahkan untuk menjalani kuarantin selama 14 hari selepas tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 4 Julai lalu.

“Saringan pertama yang dijalankan mendapati wanita tersebut negatif, namun dipakaikan gelang tersebut serta diperintahkan menjalani kuarantin.

RUPANYA GAMBAR ITU ADALAH GAMBAR LAMA

“Kejadian itu pula berlaku di sebuah kafe pada 6 Julai lalu bersama keluarganya setelah tiba dari Selangor untuk sarapan sebelum menjalani kuarantin di rumahnya sedangkan gambar itu baharu sahaja tular kelmarin,” katanya.

Menurutnya, saringan kedua selepas 13 hari menjalani kuar4ntin mendapati wanita tersebut positif dan telah dimasukkan ke hospital sejak 17 Julai lalu.

𝗪𝗮𝗻𝗶𝘁𝗮 ‘𝗴𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴 𝗽𝗶𝗻𝗸’ 𝗱𝗶𝗿𝗮𝘄𝗮𝘁 𝗱𝗶 𝗛𝗼𝘀𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹 𝗥𝗮𝗷𝗮 𝗣𝗲𝗿𝗺𝗮𝗶𝘀𝘂𝗿𝗶 𝗕𝗮𝗶𝗻𝘂𝗻 (𝗛𝗥𝗣𝗕), 𝗜𝗽𝗼𝗵

“Wanita itu kini masih dalam rawatan Cov-19 di hospital terbabit bersama anak lelakinya setelah ujian kali kedua didapati positif.

“Berdasarkan penjelasan daripada pihak kesihatan, volume (kandungan) v1rus adalah kurang dan risiko menjangkiti juga kurang,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz ketika dihubungi mengesahkan perkara itu setelah siasatan dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Pada masa sama, Exco Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Perak, Ahmad Saidi Mohamad Daud berkata, kerajaan negeri memandang serius isu berkaitan pelanggaran SOP oleh wanita berkenaan.

Beliau turut menasihatkan orang awam agar sentiasa mematuhi SOP memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) masih berjalan dan kes Cov19 juga masih bertambah di negara ini.

Sumber : Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *