Semasa

Khabar Pilu, Penuntut Malaysia Di Maghribi Menlnggal Dunia.

PENUNTUT Malaysia di Universiti M0hammed V Rabat di Maghribi, Mohd Hafizuddin Hazrul, 20, yang ditempatkan di Unit Raw.atan Rapi (ICU) H0spital Cheikh Zayd aki.bat leuk.emia sejak 3 November lalu menin.ggal dunia, 10.50 malam tadi.

Bapanya, Hazrul Abdullah, 50, berkata, dia mengetahui keja.dian selepas dihubungi anak sulungnya, Siti Hajar Hazrul, 21, yang turut mengikuti Pengajian Islam di universiti yang sama bagi tahun kedua.

“Perkara ini sememangnya menge.jutkan kami sekeluarga disebabkan sebelum Mohd Hafizuddin pergi ke Maghribi pada awal tahun ini dia sudah menjalani ‘medi.cal check up’ (ujian kesih.atan).

“Dia yang juga bekas pelajar Maahad Ahmadi Negeri Sembilan (MANS) Gemencheh, Negeri Sembilan seorang aktif dalam sukan.

“Sebelum dia ke sana (Maghribi) tiada sebarang masa.lah kesih.atan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya, rakan arw.ah ada memberitahu sebelum arw.ah ke h0spital itu dia menga.lami dem.am dalam temp0h beberapa hari.

“Disebabkan masih tidak sem.buh, rakannya membawa dia (arw.ah) ke h0spital pada 3 November lalu sebelum dokt0r menempatkan dia di ICU h0spital berkenaan.

“Lebih memi.lukan apabila dokt0r menges.ahkan Mohd Hafizuddin menghi.dap leuk.emia yang mana keadaannya dilihat semakin le.mah,” katanya.

Hazrul berkata, pada 9 November lalu dia ke sana (Maghribi) bagi mela.wat anaknya itu dan pulang semula ke Malaysia, Isnin lalu.

“Arw.ah yang juga penuntut tajaan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) akan dikebu.mikan di Kampung Bintungan, Rembau, Negeri Sembilan.

“Buat masa ini, Kedutaan Malaysia sedang menguruskan pr0ses untuk membawa pulang jena.zah yang dijangka tiba Isnin atau Selasa ini,” katanya.

Harlan Metr0 pada 8 November lalu melap0rkan, Hazrul meminta orang ramai mend0akan kesih.atan Mohd Hafizuddin agar dia dapat mene.ruskan semula pengajiannya.

Sumber : w0wberlta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *