Keluarga

Khabar Hiba, lbu Hamil 5bulan Menlnggal Dunia Bersama Babyl Dalam Kandungan.

Kota Bharu: SeIepas berta.rung selama seminggu aki.bat jang.kitan c0vld-19, seorang ibu ha.miI lima bulan menin.ggaI du.nia di unit rawa.tan rapi (lCU), H0spital Sultan Ismail Petra (HSIP) Kuala Krai semalam.

Wanita berkenaan, Nor Asiah Shukri, 32, yang tinggal di Kampung BanggoI Kemiang, Jalan Rantau Panjang Lama, Pasir Mas, menin.ggaI du.nia pada jam 2.05 petang.

Ibunya, Karimah Ismail, 51, berkata, Nor Asiah adalah anak kedua daripada tujuh beradik dis.ahkan dijang.kiti c0vld-19 sejak seminggu lalu seIepas membuat uji.an sari.ngan di H0spital Paslr Mas.

Katanya, selepas itu anaknya yang juga ibu kepada dua anak diha.ntar ke H0spital Machang untuk raw.atan Ianjut.

“Namun, 0ksigen anak dikatakan men.urun sebeIum dibawa ke HSIP untuk raw.atan susulan dan dimasukkan ke lCU selepas tiga hari dira.wat di wad biasa.

“Ketika di lCU keadaan arw4h semakin membi.mbangkan sebelum menghem.buskan na.fas tera.khir semalam,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Karimah yang tinggaI di Kampung Sri Bayu berkata, sebelum anaknya disahkan dijang.kiti c0vld-19, anaknya mempunyai gejaIa ba.tuk dan anak sulung arw4h, Mohamad Afiq Asyraf Mohd Zairi, 12, dem.am selama beberapa hari.

Katanya, susulan itu, semua ahli keluarganya membuat uji.an sari.ngan dan suami arw4h, Mohd Zairi Ibrahim, 34, serta dua anak mereka juga disahkan dijang.kiti c0vld-19.

“Allahy4rham anak sudah diva.ksin bagi d0s pertama dua minggu lalu dan menunggu untuk mendapatkan vak.sin bagi d0s kedua.

“Anak saya juga tidak pergi ke merata tempat dan hanya keluar mendapatkan vak.sin dua minggu lalu. Arw4h dan suaminya yang bekerja sendiri hanya meni.njau pekerjanya yang melakukan kerja di sawah berdekatan rumah mereka sahaja.

“Saya tldak tahu, ja.ngkitan c0vld-19 itu datang dari mana,” katanya yang reda dengan kehiIa.ngan anak kesayangannya itu.

Katanya, beberapa ahli keluarganya turut dija.ngkiti c0vld-19 dan ada yang menjaIani kuara.ntin di Pusat Kuara.ntin dan Raw.atan c0vld-19 Beri.siko Rendah (PKRC) serta di rumah.

Menurutnya, anaknya itu menga.ndung lima bulan dan kandu.ngan itu amat ditu.nggu-tunggu oleh arw4h serta suaminya memandangkan anak kedua mereka, Khalisya Khaisara sudah berusia tujuh tahun.

“Pada masa ini, kampung kami dilaksanakan Peri.ntah Kaw.aIan Pergerakan Diperke.tatkan (PKPD) sejak semalam.

“Pesanan saya buat semua masyarakat supaya terus patuh pr0sedur 0perasi standard (S0P) kerana c0vld-19 ini amat ba.haya,” katanya.

Salam t4kziah, al fatihah buat arw4h. Semoga suami dan anak2 ta.bah atas kehiIa.ngan isteri tersayang.

Sumber : hm / db0ngk4r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *