Semasa

Khabar Duka, Bapa Kepada Dat0 Azizulhasni Menlnggal Dunia

KUALA LUMPUR, 31 Jan  : Ja.guh berbasikal trek kebangsaan, Datuk Mohd Azizulhasni Awang menerima perkhabaran duka apabila bapanya, Awang Embong, 72, menin.ggal dunia aki.bat str0k awal pagi tadi.

Abang ipar Azizulhasni, Mohd Razman Mohamad, 37, memak.lumkan Allahy.arham Awang menghe.mbuskan na.fas tera.khir pada pu.kul 2 pagi di kediamannya di Dungun, Terengganu.

Mohd Razman berkata Allahy.arham baru-baru ini dimasukkan ke sebuah h0spital swasta di Kuala Terengganu untuk menerima raw.atan selama empat hari sebelum dibenarkan pulang petang semalam.

“Dokt0r benarkan arw.ah pula.ng dalam keadaan baik, dan kelih.atan ceria sebelum menin.ggal dunia, kami sekeluarga amat terke.jut dengan pem.ergian Allahy.arham, namun harus redha dengan ketentuan ilahi,” katanya ketika dihubungi Bern4ma hari ini.

Mohd Razman berkata s0lat jena.zah akan diadakan selepas s0lat Zohor di Surau Ustaz Omar Shukri sebelum jena.zah dikebu.mikan di Tanah Perkub.uran Islam Syed Yahya, Dungun.

Sementara itu Mohd Razman memberitahu Azizulhasni, yang sedang menja.lani latihan di Melbourne, Australia, sempat menghubunginya pu.kul 5 pagi tadi untuk mendapatkan perkemb.angan mengenai situasi melanda keluarganya ketika ini.

“Azizulhasni sememangnya se.dih dengan pem.ergian bapanya dan meminta kami sekeluarga untuk menguruskan segala keperluan,” katanya.

Sementara itu Majlis Sukan Negara (MSN) dalam satu hantaran di laman Faceb00k dan Twitter mendoakan kesejahteraan Allahy.arham.

“Ya Allah! Ampunilah Allahya.rham, berilah dia rahmat-mu, kesejahteraan, serta maafkanlah kesala.hannya..Al-Fatihah,” menurut hantaran itu.

Sementara itu Azizulhasni dalam cacatan di laman Faceb00k beliau, mendoakan agar r0h arw.ah bapanya ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.

“Semoga ayah diam.punkan segala dosanya, diterima segala amal ibadatnya dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.

“Ya Allah! Ampunilah alm.arhum (Awang Embong), berilah dia rahmatmu, kesejahteraan, serta maafkanlah kesala.hannya,” katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar mengucapkan salam tak.ziah kepada Azizulhasni atas kehila.ngan bapa tercinta.

“Tak.ziah saya ucapkan buat keluarga Azizulhasni atas peme.rgian bapa tercinta. M0ga arw.ah ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman dan beramal soleh,” katanya dalam Faceb00k beliau.

Selain Ahmad Samsuri, Ahli Parlimen Dungun, Wan Hassan Mohd Ramli turut mengutuskan ucapan sama buat Azizulhasni sekeluarga.

Sumber : Bern4ma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *