Keluarga

Keluarga M4ut Dalam Kemal4ngan, Pertanyaan Anak Yang Tersel4mat lni Buat Ramai Yang Sedih.

“Tak sampai ha.ti saya nak mengiyakan hanya dia terseI.amat,” kata Mohd Zakri Mat Isa, 37, bapa saudara kepada kanak-kanak sembilan tahun yang terseIa.mat daIam kemaIa.ngan mera.gut nya.wa tujuh sekeluarga termasuk ibu bapa dan adik perempuannya di Kilometer 5, Jalan Keramat Pulai dekat sini, semalam.

Mohd Zakri kerkata, anak saudaranya itu, Muhammad Haziq Zikri Mohd Zairul yang pa.tah tan.gan kanan dira.wat di Z0n Kuning, H0spitaI Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh bertanya kepadanya jam lima pagi tadi di mana ibu bapa dan neneknya.

“Saya tak sanggup mengiyakan bila dia bertanya kepada saya “Pak lang, kiranya Haziq se0rang sahajalah yang hi.dup?

“Kemudian saya tanya dia (Haziq) siapa memberit.ahunya, katanya ‘Cik Sara’ iaitu mak ciknya menye.but ibu bapa serta adiknya ma.ut dalam kemaIa.ngan itu,” katanya ketika dite.mui di Jaba.tan F0rensik HRPB, hari ini.

Semalam, tra.gedi kemaIa.ngan ma.ut di Jalan Keramat Pulai menghala ke Cameron Highlands meng0rbankan tujuh daripada 10 ma.ngsa apabila kereta yang dinaiki mereka mere.mpuh treIer di laluan bertenta.ngan.

Dalam kemaI.angan itu, ibu bapa Muhammad Haziq Zikri iaitu Mohd Zairul Mat Isa, 34; ibunya Nuratiqah Abd Hamid, 30; adik perempuannya Nur Qaseh Damia, 4 serta neneknya Fatimah Mat Isa, 68 ma.ut.

Turut terk0rban, ibu saudaranya Hasliza Mahmud, 40 dan suaminya Zulkifli Shuib, 41 selain anak tiri Hasliza, Mohd Alif Firdaus, 3.

Selain Muhammad Haziq Zakri, dua lagi yang tersel.amat adalah anak Hasliza dikenali sebagai Firash Mikhael Azrie Syah, 11, dan abangnya yang dikenali sebagai Apit berusia 16 tahun.

Mohd Zikri berkata, keluarga adik dan sepupunya itu jarang berjalan jauh untuk melanc0ng dan selalunya memilih destinasi yang de.kat dengan kampung mereka, sekitar Kedah atau Pulau Pinang.

Bagaimanapun kali ini mereka memilih bermalam semalaman di Camer0n Highlands sehari sebeIum keja.dian, selain sempat juga berkunjung ke Pulau Pangk0r dan bermalam di pulau itu.

“Malah kereta yang dinaiki mereka pun sebenarnya dipinjam dari kenalan.

“Saya tahu mengenai na.has itu kira-kira 7.30 malam semalam melalui kakak kepada Hasliza yang menye.dari insi.den itu melalui berita di me.dia massa,” katanya.

Mohd Zakri berkata, ibunya yang turut ma.ut dalam kemaI.angan itu tidak menunjukkan sebarang kela.kuan aneh selain sempat bermalam bersama cucu-cucunya di rumah beliau serta rumah abangnya.

“Ibu juga keliha.tan sentiasa ceria sejąk kebelak.angan ini. Ada juga dia menin.ggalkan pelbagai pesanan kepada kami,” katanya.

Beliau berkata, jen.azah tujuh sekeluarga itu akan dihantar puIang ke Kampung Badlishah, Serdang, Kedah, seIepas seIesai pr0ses be.dah sia.sat dan akan disema.dikan dalam satu li.ang lahad

Sumber : bh / khalifahmedianetw0rks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *