Dunia

Kau Buat Apa Tu Dik, Rakaman Ketika Seorang Budak Dekat Atas Bumbung Buat Orang Ramai Tergamam

Sejauh manakah anda mengambil tahu pergerakkan anak anak anda.

Memang kadang kadang kita tidak cukup masa atau sibuk dengan hal hal masing tetapi kita kena selalu awasl di mana anak kita berada.

Sudah banyak kess di mana kanak kanak jatvh dari tempat tinggi. Bukan nak beritahu bahawa ibu bapa mereka tidak ambil tahu tetapi kanak kanak ini tidak perlukan masa yang lama untuk buat sesuatu.

Adoi dik… Ko buat apatu?Lokasi kat Kajang

Posted by Rizal Hakimm on Thursday, November 26, 2020

Mereka (kanak kanak) masih lagi tidak boleh bezakan mana yang baik dan mana yang burukk, mana yang selamat mana yang bhaya.

Disebabkan itu kita sebagai ibu bapa harus mengambil peranan yang penting untuk mendidik anak anak kita.

Jatuhh Dari Rumah Tinggi

Sebelum ini sudah berapa banyak berita yang keluar di media sosial mengenai kanak kanak jatuhh dari tempat tinggi atau jatuhh dari rumah pangsapuri. Ada kediaman yang tiada ciri keslamatan seperti balk0ni tiada grill atau dinding pangsapuri terlalu rendah.

Tular Kanak Kanak Memanjat Bumbung

Seperti yang dik0ngsikan dari laman facebook ini, dilihat seorang kanak kanak bermain di atas bumbung buatkan orang ramai terkejut dengan perbuatannya.

Sehingga kini lebih 59 rlbu tont0nan video, serta lebih 100 k0ngsian telah dibuat.

Reaksi Orang Ramai

Ni sah kene pvkul ngan mak,pastu lari meny0rok kat atas tu…dik…kalau ko pnjat pokot xpe dik…kalau jatuhh kebawah tu,rupa ko pon xserupa manusia dik.

Adui, dia ingat kalau jatuhh tu keatas bukan kebawah Kali. Paham tahapp kepvasan ko tu dik..mentang2 dkt 2 bln dh pkpb. sampai atas bumbung ko maln.

Bhaya, harap ibubapa kena allert, tapi budak2 pandai ambil peluang, masa ibubapa lekaa sikit diorg buat kerja, apa2 pun sem0ga budak ni selamatt.

Adoooi, lagi dsyat dr budak2 kampung. Budak kampung pn stakat panjat pokok, lastlk burung je ni ko siap pnjat bumbung bangunan lagi.

Jadi ditanya lagi sekali, sejauh mana anda tahu anak anda berada di mana? Mungkin selepas ini anda boleh mengajar mereka tentang bhaya di kawasan rumah tinggi.

Seharusnya kita kena bertanggungjawab dengan keslamatan anak anak kita. Memang mlang tidak berbauu tetapi kita harus ambil langkah berjaga jaga. Semoga segala muslbah dapat kita elakkan. Insyaallah.

Kredit Video : FBRizalHakimm/OM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *