Semasa

Kanak-kanak 7tahun Dicvlik Selama 6jam Akhlrnya Telah Selamat Ditemui.

Iskandar Puteri : Sepasang suami isteri trau.ma selepas anak sulung mereka yang berusia tujuh tahun hiIa.ng diperc.ayai dicu.Iik di hadapan kediaman mereka di Taman Teratai, di sini, petang semalam.

Namun, ma.ngsa, Nur Damia Qaleesya bagaimanapun dite.mui seIa.mat di beIakang barisan rumah kedai kira-kira 1.5 kil0meter dari rumahnya, enam jam seIepas dia diIap0rkan hiIa.ng.

Mohd Khairul Nizam Shafii, 34, berkata, setiap petang anak sulungnya itu akan keIuar bermain bersama rakan baiknya yang juga anak jiran mereka di hadapan rumah.

Katanya, sebelum keja.dian anaknya itu sem.pat memak.lumkan mahu bermain di rumah rakan baiknya yang terle.tak hanya 200 meter dari rumah mereka jam 4.30 petang semalam.

“Namun kira-kira jam 5 petang, anak kedua saya, Nur Rania Qaisarah, 5, pula.ng sambil mena.ngis sebeIum memak.lumkan kakaknya menaiki kereta dipa.ndu se0rang lelaki ti.dak dikenali.

“Saya dan isteri, Nur Aida R Mohd Tahir, 34, pa.nik sebeIum berge.gas mencari anak sulung di sekitar kawasan perumahan dan bertanya jiran, namun Damia ga.gaI dike.san dan dite.mui.

“Saya dan isteri terus berge.gas ke lbu Pejabat P0Iis Daerah (lPD) Iskandar Puteri bagi membuat Iap0ran. SeIepas enam jam saya membuat Iap0ran, p0Iis menghubungi saya memak.lumkan anak sulung saya dite.mui penduduk dan dihantar ke taman perma.inan berde.katan rumah saya, kira-kira jam 10.30 malam,” katanya ketika dite.mui.

Terdahulu ke.s kehiIa.ngan Nur Damia yang diperc.ayai dicu.Iik tuIar di media s0sial sejak tengah malam tadi.

Ketua P0Iis Iskandar Puteri, Asisten K0misi0ner Dzulkhairi Mukhtar menges.ahkan menerima Iap0ran mengenai ke.s pencu.Iikan kanak-kanak itu.

“Bagaimanapun, ke.s ini masih dalam sias.atan Ianjut,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Khairul Nizam berkata, beliau amat bersyu.kur kerana anak sulungnya dite.mui dalam kead.aan seIamat selepas mereka sekeluarga berada dalam keadaan tra.uma seIama enam jam berikutan kehiIa.ngan Nur Damia.

“Sebaik p0Iis memak.lumkan anak sulung sudah dite.mui, saya dan isteri berge.gas ke taman permainan terb.abit untuk bertemu Damia.

“Saya dan isteri mena.ngis sebelum memeIuk erat Damia. Tuhan saja tahu perasaan saya dan isteri ketika itu. Tiada kata-kata lain selain ucapan syukur kerana Damia seIamat walaupun dia dilihat memakai pakaian berbe.za berba.nding ketika keIuar petang semalam.

“Keadaan di taman permainan ketika itu ada beberapa orang penduduk dan p0Iis, mereka turut membaca d0a seIamat. Selepas itu saya dan Damia di bawa ke BaIai P0Iis Iskandar Puteri untuk diambil ketera.ngan dan kami dibenarkan pula.ng seIepas itu menjeIang tengah malam tadi,” katanya.

Sementara itu, Aliffi Abd Rahim, 28, indi.vidu yang mene.mui Nur Damia di belakang kedai makan di Taman Teratai, ti.dak menya.ngka gerak ha.tinya untuk makan di sebuah rest0ran yang baru dibuka di kawasan taman perumahan ak.hirnya dapat menye.Iamatkan kanak-kanak perempuan terb.abit.

Katanya, sebeIum pergi ke rest0ran terb.abit bersama abangnya, Affandi 33, dia ada terbaca tu.Iar di media s0sial menge.nai kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun diIap0rkan dicu.Iik di Taman Teratai.

“Sew.aktu saya lalu di laluan menuju ke rest0ran itu, keadaan agak sun.yi namun tiba-tiba nampak keIibat se0rang kanak-kanak perempuan di sebalik temb0k di beIakang deretan kedai di situ.

“Saya turun dari kereta dan melihat lebih dekat wajah kanak-kanak perempuan itu. Kelihatannya sama seperti gambar wajah kanak-kanak yang diIap0rkan cuIik yang kisahnya tu.lar di media s0sial, yang juga jiran kami.

“Kanak-kanak perempuan itu dalam keadaan bing.ung sebelum beritahu nama dia Damia. Saya kemudian cuba pu.juk dengan beritahu akan bawa pula.ng bertemu ibu bapanya apabila dia berkata sedang menu.nggu se0rang pakcik membelikannya aiskrim. Namun, dia ak.hirnya ikut saya dan abang untuk dihantar pula.ng ke rumah,” katanya.

Aliffi berkata, beliau menye.rahkan Nur Damia kepada angg0ta p0Iis yang membuat kawaIan di sekitar kediaman ibu bapa kanak-kanak berkenaan sebelum ketera.ngannya turut diambil bagi memb.antu sias.atan.

“Saya harap keja.dian seumpama ini menjadi penga.jaran dan ti.dak beruIang,” katanya.

Sumber : hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *