Keluarga

“Kami ket4kutan dan adik saya men4ngis” – Anak Arw4h Kpl Anas Mencerltakan Detik Cem4s Sewaktu Kej4dian.

BALING : “Kereta yang dipandu ayah tiba-tiba berpu.sing (hiI.ang kawaIan) sebelum saya lihat ayah terpeIa.nting keluar dari kereta.”

Demikian kata Muhammad Afiq Muhammad Anas, 8, ketika menceri.takan de.tik ce.mas sewaktu na.has jalan raya yang mera.gut nya.wa kedua ibu bapanya sekali gus menyeb.abkan dia dan adik perempuannya, Nur Alya Adriana, 6, menjadi ya.tim pi.atu.

Dalam keja.dian kira-kira jam 2 petang itu, angg0ta Ten.tera Darat, K0peral Muhammad Anas Awang, 32 dan isterinya, Siti Hafissah Zamri, 34, m.aut di l0kasi keja.dian setelah kereta jenis Mazda RX8 yang dina.iki terb.abit dalam kemaIa.ngan di Kil0meter 181 Iebuh Raya Utara-Selatan dekat Bagan Serai pada jam 3.30 petang, Sabtu lalu.

Muhammad Afiq berkata, ketika keja.dian, mereka sekeluarga dalam perjal.anan dari rumah mereka di Kulim ke rumah nenek mereka di Changkat Jering.

Katanya, sebelum keja.dian, dia dan adiknya tertidur, namun, mereka terja.ga selepas tera.sa kereta yang dipa.ndu ayah mereka seperti berpu.sing.

“Kami keta.kutan, adik saya mena.ngis sebelum orang ramai datang bawa kami keIuar dari kereta,” katanya.

Muhammad Afiq berkata demikian ketika dite.mui selepas jena.zah ayah dan ibunya dikebu.mikan di Tanah Perku.buran Kampung Kuala Balong, Kuala Ketil di sini malam semalam.

Jen.azah Muhammad Anas dan Siti Hafissah yang dibawa dari H0spital Parlt Buntar, Perak tiba di Masjid An Nurul Huda, Kampung Kuala Balong pada jam 9.40 malam untuk disembah.yangkan sebelum dikebu.mikan di dalam satu Iia.ng Iahad di tanah perku.buran itu.

Urusan pengebu.mian Allahy4rham Muhammad Anas dila.kukan dengan penuh istiadat ketnte.raan selesai kira-kira 40 minit kemudian.

Muhammad Afiq menambah, dia dan adiknya kemudian berti.ndak menghu.bungi nenek mereka menerusi pan.ggilan vide0 untuk mengambil mereka di l0kasi keja.dian.

Sementara itu, nenek mereka Bashah Ba.kar, 60, berkata, dia mene.rima pan.ggilan vide0 daripada kedua cucunya itu kira-kira jam 3.30 petang.

Katanya, dia terke.jut apabila cucunya tiba-tiba membuat pan.ggilan vide0 dan memberi.tahu kedua ibu bapa mereka telah meni.nggaI.

“Opah cepat datang sini, mama dan ayah ma.ti.

“Itu ayat pertama yang dise.but cucu saya sebaik sahaja saya menjawab pan.ggilan ters.ebut.”

“Ketika itu, saya hanya nampak wajah kedua-dua cucu saya dan dengar bunyi sir.en kereta p0Iis,” ujarnya.

Bashah berkata, dia dan suaminya, Zamri Mat Nati, 60, akan mengambil tanggu.ngjawab untuk menjaga dan membe.sarkan kedua-dua cucu mereka.

“Mereka sendiri yang pilih untuk tin.ggaI dengan kami selepas ini dan ahli keluarga sebeIah ayah mereka juga bersetuju dengan pilihan mereka,” katanya.

Video:

Sumber : utus4n, db0ngkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *