Semasa

‘Jod0h kami H4nya 47 Hari ‘, Suami ‘Pergi’ Aklbat C0VlD 19.

KUALA TERENGGANU : Masih dalam keh4ngatan cinta dan fasa bulan madu, se0rang wanita terpksa menerima hakikat suami yang baru dikahwini selama 47 hari mninggaI dunia aklbat dijngkiti C0VlD-19.

Lebih memiIukan, Munirah Mamat, 37, dari Kampung Ba.tu Ha.mpar, Manir di sini smpat meIayari kebahagiaan berumahtangga hanya lima hari sebeIum suaminya terpksa puIang ke Joh0r atas urusan kerja.

Cerita Munirah, dia berkahwin dengan Safri Muhamad, 50, yang berasal dari UIu Tlram, Joh0r pada 29 Julai lalu di Pejabat Agama Daerah Kuala Terengganu seIepas berkenalan selama 15 tahun.

“SeIepas lima hari berkahwin, saya dan suami tinggal beras1ngan kerana arw4h bekerja di Johor.

“Hanya panggilan vide0 jadi penghubung sepanjang temp0h kami berja.uhan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Jumaat.

Dia yang bekerja sebagai pembantu jualan di sebuah pasar raya di sini berkata, arw4h kemudian menga.du de.mam berpanjangan bermula 3 September sebeIum disa.hkan posltif C0VlD-19.

Ketika itu, katanya, Safri yang mempunyai penyaklt as.ma sudah menerima v4ksin namun tldak smpat meIengkapkan d0s kedua berikutan de.mam.

“Ketika kami berhubung melalui panggilan video, arw4h pandang saya sambil tersenyum tapi jelas dia nampak Ietih.

“Saya blmbang melihat keadaan dia tapi hanya mampu berd0a,” katanya.
Wanita itu memberitahu, suaminya kemudian dihantar ke H0spital Sultan Ismail (HSI) pada jam 6.30 petang, 12 September seIepas kesi.hatan mer0sot dan dia turut ke Joh0r bagi mema.ntau perkembangan Safri.

Kata Munirah, keblmbangannya bertambah apabila d0ktor hubungi untuk meminta kebenaran menldurkan Safri, sejam seIepas dimasukkan ke HSI kerana k4dar 0ksigen dalam ba.dan suaminya menu.run.

“Waktu itu, saya sudah pas.rah dan menyerahkan sepenuhnya kepada ALLAH SWT. Pada 14 September iaitu seIepas 36 jam ditldurkan, pihak h0spital hubungi saya dan beritahu suami mninggaI dunia pada jam 7.15 pagi,” katanya.

Jnazah arwh seIamat dikebvmikan di tanah perkburan Taman M0unt Austin kira-kira jam 1 tengah hari.

Jelas Munirah, dia re.da dengan takdlr bahawa j0doh mereka hanya selama 47 hari dan menylfatkan arw4h suaminya se0rang yang bertangu.ngjawab serta penyayang.

“Arw4h suami sebenarnya sudah mera.ncang untuk berhentl kerja di Joh0r dan pulang ke Terengganu tinggaI bersama saya namun apakan da.ya, lmpian kami tldak tercapai kerana ALLAH SWT lebih sayangkan dia,” katanya.

Al fatihah

Sumber : Sin4r

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *