Semasa

Jawap4n Sp0ntan KJ Buat Ramai Tergelak.

Putrajaya : Lebih banyak kelongg4ran termasuk pergerakan rent4s negeri akan diberikan dalam tempoh terdekat.

Kerajaan mempertimbang beberapa kelonggaran prosedur o.perasi stand4rd (SOP) termasuk aktiviti rentas negeri.

Menteri Kes.ihatan, Khairy Jamaluddin berkata, perkara itu akan dibawa dalam perbincangan bersama Majlis Kes.elamatan Negara (MKN) berdasarkan penilaian r.isiko Kementerian Kes.ihatan.

Menteri Kes.ihatan, Khairy Jamaluddin ketika mengesahkan perkara itu menjelaskan perbincangan berhubung kelongg4ran prosedur o.perasi stand4rd (SOP) giat dibuat, bersandarkan fakta sains dan petunjuk semasa.

Selain itu, katanya, kerajaan bertekad untuk meningkatkan kadar pemberian v.aksin di negeri-negeri tertentu yang masih merekodkan liputan di bawah paras 60 peratus seperti Sabah, Kelantan, Kedah, Perak, Johor, Terengganu, Pahang dan Pulau Pinang.

Justeru, kata beliau, rakyat diminta bersabar dan memberi sedikit masa untuk kerajaan membuat keputusan sewajarnya.

“Saya sudah bincang perkara ini pergerakan rentas negeri dan kelongg4ran tertentu dengan DG Ketua Pengarah Kes.ihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan kita sudah p.utuskan beberapa siri cadangan.

“Ia akan dibentangkan dalam sidang Majlis Kes.elamatan Negara (MKN) dalam masa terdekat. Ada harapan untuk rentas negeri, cuma saya minta sabar sekejap lagi, sikit saja masa lagi.

“Ini kerana kita semua maklum bahawa pembukaan sempadan negeri untuk pergerakan, bakal mengundang r.isiko, justeru berikan kita tempoh sikit lagi.

“Ada beberapa negeri yang nilai ambang v.aksinasi masih rendah, justeru menjelang September semua negeri akan capai liputan dos v.aksin lengkap dalam kalangan individu dewasa sebanyak 60 peratus,” katanya pada sidang media, hari ini.

Sumber : hm

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *