Semasa

Ibu 8 ank hanya Didenda R M1,500 s0r0k kelahiran kematlan bayyi dgn slh sorg BF

TERTUDUH, Syabariyah Samsuri diiringi anggota polis selepas didenda RM1,500 kerana menyembunyikan kelahiran dalam pendakwaan di Mahkamah Majistret di Ayer Keroh, Melaka.

MELAKA: Ibu lapan anak didenda RM1,500 oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini selepas didapati menyembunyikan kelahiran bayi lelakinya yang merupakan hasil hubungan su l1t, dua tahun lalu.

Majistret Mazana Sinin menjatuhkan hukuman itu terhadap tertuduh Syabariyah Samsuri, 39, yang mengaku bersalah sejurus pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa mahkamah.

Mengikut p3r tuduhan, tertuduh didapati telah secara rahsia menyembunyikan kelahiran seorang bayi yang dilahirkannya, sama ada bayi tersebut m4 ti atau selepas dilahirkan kira-kira pukul 2.30 petang di sebuah rumah di Jalan Kampung Permatang, Klebang Besar, pada 27 Disember 2018.

Tertuduh did4 kw4  mengikut Seksyen 318 Kanun Ke s3 ksaan yang memperuntukkan hukuman p3n jara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika s4 bit ke s4 lahan.

Mengikut fakta kes, m4 y4 t bayi malang itu ditemukan di dalam beg berwarna ungu di sebuah bilik di rumah berkenaan oleh ayah tiri tertuduh sebelum melaporkannya di Balai P0 l1s Batang Tiga, Klebang.

Hasil soal siasat, tertuduh mengakui telah melakukan hu bu ng4 n sul 1 t dengan dua tem 4n lelakinya sejak Mac 2018 dan bayi m4 l4 ng tersebut merupakan hasil perbuatan s3 ks dengan salah seorang daripada mereka.

Tertuduh yang diwakili peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) merayu hukuman ringan diberikan dengan alasan dia mempunyai lapan orang anak berusia antara 21 hingga empat bulan, selain hanya bekerja sebagai pembantu kedai makan dengan upah sebanyak RM40 sehari.

Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Fuad Ramlan bagaimanapun memohon hukuman setimpal diberikan dengan mengambil kira perbuatan tertuduh adalah tidak berperikemanusiaan, selain sebagai pengajaran serta melibatkan kepentingan awam.

Selepas mendengar hujah kedua-dua pihak, Mazana menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM1,500 atau enam bulan p3n jara jika gagal bayar selain menegaskan hukuman berbentuk p3 njara sekiranya tertuduh mengulangi kesilapan pada masa akan datang.

Sumber : UTUSAN ONLINE / apaceritatv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *