Viral

‘Hidvp dan M4ti Bers4ma’ – Seb4k Ayah M3nyusul Pergi Sel3pas Ibu.

Masramah yang me­rupakan bek.as pes.akit C0vlD-19 menin.ggaI dunia ketika dalam perjal.anan dari H0spital Tampin ke H0spital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) pada jam 10.45 pagi di Kuala Pilah susulan mengaI.ami mas.aIah jan.tung serta teka.nan da.rah rendah.

Aki.bat diru.ndung kepiI.uan kehiI.angan isteri tercinta, Masramah Latip, 64, pada Ahad lalu, se0rang pesa.ra ten.tera, Kamarudin Idris, 66, mengikut jejak Allahya.rham kelmarin apabila menin.ggaI dunia aki.bat mas.aIah jant.ung di Institut Jan.tung Negara (lJN), Kuala Lumpur kelmarin.

Manakala, ar.wah Kamarudin Idris, 66, pula disa.hkan menin.ggaI dunia di lJN kira-kira jam 4 petang kelmarin semasa menda.patkan raw.atan susulan di lnsti.tusi berkenaan.

Anak keenam pasangan itu, Mastura Kamarudin, 30, berkata, berita kema.tian itu membu.atkan dia se.bak kerana sudah hampir setahun tidak bertemu ibunya susulan Perlntah Kaw.aIan Perger.akan (PKP).

Cerita Mastura, dia berha.srat puIang ke kampung selepas aktiv.iti rentas negeri dibenarkan.

“Bila dapat tahu mak menin.g­gaI dunia, saya segera minta keben.aran p0Iis di Joh0r untuk puIang ke Rembau. Sed.ih sangat bila tak se.mpat bertemu mak, namun saya reda. Malam seIepas mak dikeb.umikan, kami anak-­beranak berkumpul di rumah.

“Ayah Iua.hkan perasaannya tidak tahu macam mana nak lalui hidup tanpa mak sebab mereka memang tak pernah berja.uhan sepanjang lebih 40 tahun berkahwin.

“Malah, ayah juga se.mpat berpesan kepada kami untuk sentiasa saling menyayangi antara adik-beradik serta menj.aga antara satu sama lain,” katanya ketika dite.mui di Taman Chembong Jaya, di sini semalam.

Mastura berkata, kedua-dua orang tuanya itu berkahwin atas pili.han ibu bapa dan hanya bercinta seIepas berkahwin kerana tldak sem.pat berkenalan terlebih dahulu.

Menurutnya, ibunya bera­sal dari Padang Temu, Melaka, manakala ayahnya pula ketika itu bekerja sebagai te.ntera dan berasal dari Kampung Senama HiIir, di sini.

“Mereka telah menghar.ungi­ su.sah senang bersama dan sepanjang temp0h berkenaan, apa sahaja yang diminta 0leh mak akan ditunaikan ayah sehabis baik,” katanya.

Katanya, kini kehid.upan mereka sekeluarga semakin baik dan ayah berha.srat untuk menunaikan impian Masramah menunaikan haji atau umrah.

“Diseb.abkan mak terja.tuh dan terI.antar serta su.kar berge.rak, selain pand.emik C0vld-19, ha.jat itu terpaksa dita.ngguhkan dahulu.

“Selepas mak menin.ggaI du­nia, ayah berasa agak raIat ke­rana tldak dapat menun.aikan impian mak. Ayah berh.ajat membuat badal haji untuk mak.

“Has.rat ayah itu kami adik-beradlk akan tunaikan, namun kami akan buat untuk mereka berdua nanti,” katanya.

Jas.ad pasangan kekasih sejati itu dikebu.mikan bersebeIahan di Tanah Perku.buran Islam Kampung Senama Hilir, di sini.

Allahu sbaknya, ha.mpir setahun tak dapat jmpa ibunya. Sm0ga tbah atas kehiI.angan mak ayah nya. Salam tkziah. Al fatihah.

Sumber : k0sm0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *