Infomaklumat

Buat Pr0jek Rumah Tapi Rumahnya Tak Siap. Mhkamah Akhlrnya Buat Keputsan Ini Terhadap B0y Iman

Datuk B0y Iman, 40, yang juga pelakon dan ahli perniagaan, diisytihar mvfIis oleh Mhkamah Tinggi Kuala Lumpur, berkuat kuasa hari ini.

Pengisytiharan mvfIis itu diputuskan mhkamah berikutan kegagalan Boy Iman atau nama sebenarnya Noruliman A Rahman selaku penghutang penghaklman melunaskan tuntunan lebih RM60,000 dibuat seorang individu pada pertengahan tahun lalu.

Peguam, Hizri Hasshan yang mewakili pemiutang penghaklman selaku pihak yang memfailkan tuntutan memaklumkan bahawa B0y Iman menerusi syarikatnya, DBI Technology Sdh Bhd ada melancarkan program pembinaan rumah mampu milik dikenali DBI Homes sekitar 2017 lalu.

” Anak guam kami menyertai program itu untuk pembinaan rumah jenis Ilham dengan kos sebanyak RM50,000. Malah, pembayaran penuh dibuat ank guam.

” Pembinaan rumah itu sepatutnya siap dalam tempoh enam bulan, namun projek akhirnya tidak menjadi dan pemiutang penghaklman yang menyedari sudah ditlpu mahu membatalkan kontrak dan meminta Boy Iman membuat pemulangan wangnya semula.

” Namun, pihak Boy Iman terus mendiamkan diri dan ank guam kami mengambil tindakan undng-undng untuk menuntut haknya serta pembelaan ke atas diri sendiri kerana menjadi mang sa ‘sc4m’,” katanya.

Menurut Hizri, tuntutan kes yang berlangsung dari 2019 itu akhirnya dapat diselesaikan hari ini apabila mhkamah memutuskan B0y Iman diisytihar mvfIis.

Katanya, prosiding guaman sivil sudah dilakukan dalam tempoh itu dan pihak B0y Iman gagal membuat pembelaan diri terhadap tuntutan dibuat.

Sehubungan itu, prosiding kebankrpan difailkan terhadap Boy Iman.

Hizri turut mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati dalam sebarang keputusan mahu dibuat membabitkan kewangan supaya tidak menjadi mangsa penipuan pihak tidak bertanggungjawab.

Pernah ditahn remn 6 kali

Pada Januari 2018, Boy Iman pernah diremn dua hari bermula hari ini bagi membantu siasatan berhubung kes penipuan projek pembinaan rumah banglo.

Boy Iman ketika itu tiba di mhkamah pada 11 pagi dalam keadaan bergari dengan diiringi angg0ta p0lis.

Lebih 210 laporan berhubung penlpuan skim perumahan DBI Properties diterima p0lis daripada mngsa di seluruh negara.

Sebelum ini, pelakon dan ahli perniagaan itu pernah direman di Ampang, Shah Alam, Selangor, Muar, Johor, Sungai Petani dan Kubang Pasu, Kedah, Perlis dan Negeri Sembilan.

Malah untuk rekod, Boy Iman pada Oktober 2017 telah ditahn direman buat kali keenam atas dkwaan yang sama iaitu melibatkan penlpuan jualan rumah bernilai RM6.8 juta.

Turut direman ketika itu adalah tiga pengarah syarikat Juta Kelulut Global Resources termasuk seorang wanita yang berusia antara 30 hingga 45 tahun.

Sumber : asiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *