Dunia

Buat ‘Pr0jek’ Di Bilik Kvarantin C0vid-19, P0Iis Siasat Individu Sebar Vide0 Di Media Sosial

Baru-baru ini viral di Indonesia apabila video aksl tidak sen0noh satu pasangan di pusat kuarantin Rumah Saklt Umum Daerah (RSUD) Dompu, Nusa Tenggara Barat terseb4r di media soslal.

Video ini menjadi bualan hngat netlzen dan mendapat perhatian pihak p0lis untuk menylasat lanjut k3s ini. Difahamkan lelaki ini merupakan salah seorang angg0ta p0lis yang juga sedang dirwat di bilik kuarantin tersebut.

P0lis mengesy4ki bahawa pelaku lelaki dalam video itu merupakan angg0ta yang tidak bertanggungjawab yang juga merupakan pesaklt C0vld-19 di hospltal. Sementara itu,

pasangan wanita itu adalah penduduk dari Bima, NTB. Perbuatan terkutvk itu didkwa dilakukan oleh pesaklt C0vld-19 di sebuah bilik pengasingan.

Menurut Ketua P0lis Dompu, AKBP Syarif Hidayat, kedua-dua svspek boleh dithan dalam perbuatan jnyh Undng-Undng Trans4ksi Maklumat dan Elektronik (ITE) yang berkaitan dengan k3s video luc4h.

Dalam video berdurasi 1 minit 30 saat yang diambil dari rakaman CCTV h0spltal itu, pasangan itu dilihat melakukan hubungan intlm di tempat tidur pesaklt.

Ya, betul, k3s itu berlaku di bilik pengasingan bagi pesaklt C0vld-19. Mengenai k3s ini, kami telah melap0rkannya kepada P0lis Dompu.

Manakala, menurut Pengarah H0spital Dompu, Dr. Alief Firyasa Maulana, mengesahkan kejadian itu sememangnya berlaku di bilik pengasingan H0spital Dompu. Alief sudah mengenal pasti prilaku dalam video tersebut, namun, dia enggan memberitahu pihak media.

Dia turut memberitahu bahawa lelaki dalam video tersebut adalah pesaklt yang mengal4mi pengasingan sejak dimaklumkan p0sitif C0vld-19.

Pengurusan h0spital telah menyerahkan sepenuhnya k3s video tersebut kepada p0lis. Data seperti rakaman kamera CCTV yang asli dan data peribadi pesaklt juga telah dir4mpas oleh pegawai.

P0lis turut mencari orang yang merakam dan menyeb4rkan rakaman CCTV tersebut memandangkan bilik kawalan hanya boleh diakses oleh orang tertentu.

Dalam pada itu, p0lis juga mengesy4ki bahawa pihak tidak bertanggungjawab itu sengaja merakam aksl pnas tersebut dan berniat ingin menyeb4rkannya di media soslal .

Seperti sengaja seb4rkan dan kami akan menylasat penyeb4r video dan orang yang menyimpan rakaman CCTV itu.

P0lis juga beranggapan video ini diseb4rkan atas niat ‘dndam’ memandangkan salah seorang yang terlibat adalah angg0ta p0lis.

Lelaki dalam video itu didkwa sebagai anggota kami, dan orang yang berkenaan segera akan disi4sat. Sementara itu, sspek wanita, kami akan segera meminta maklumat dirinya.

Video rakaman kamera CCTV dari h0spital turut telah dirmpas dan manakala data pesaklt berkenaan telah dipdam bagi menutup alb mereka.

Sumber : Komsas / 0hbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *