Semasa

Baru Je Kant0i Sekali Ini Yang S P R M Jumpa di Rumah Pegawai P0lis Yg Ditahn, Jumlahnya Bukan Sikit2

Berita tentang penahanan lima individu termasuk dua orang yang bergelar Datuk Seri dan Datuk bagi membantu siasatan kes penipuan sind1ket Mcau Scam hangat diperkatakan ramai.

Rata-rata berasa gembira dengan berita tersebut kerana ramai maklum kegiatan peniipuan Mcau Scam telah banyak membuat mngsa menderiita.

Apa yang lebih mencuri tumpuan apabila segelintir artis turut dipanggil memberi keterangan termasuk pelawak Shuib Sepahtu.

Sementara awal hari ini pula, dilaporkan dua pegawai kanan dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM).

Susulan dari penahanan pegawai kanan poIis itu, pihak SPRM telah tambil dengan kenyataan terbaru yang mengejutkan ramai.

SPRM temui wang tunai ratusan ribu ringgit

Difahamkan SPRM telah menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai poIis yang ditahan semalam dipercayai terbabit dalam sind1ket `cuci duit’ dikaitkan dengan perniagaan golongan artis.

Menurut sumber, selain pegawai berkenaan, pihaknya turut menahan enam lagi pegawai dan anggota dalam beberapa siri penahanan semalam dan hari ini.

” Seramai tiga pegawai kanan ditahan manakala lima lagi adalah anggota lain-lain pangkat.

” SPRM menemui wang tunai RM100,000 di rumah salah seorang pegawai yang ditahan bagi membantu siasatan kes berkenaan,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, hari ini seorang anggota dari Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) Selangor ditahan dipercayai kenalan kepada lelaki bergelar ‘Datuk’ yang ditahan sebelum ini.

” Dia ditahan tengah hari tadi di IPK Selangor selepas keterangan diambil Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

” Anggota berkenaan ditahan bagi membantu siasatan berhubung siasatan kes berkenaan dan pembabitannya di dalam kumpulan sind1ket itu,” katanya kepada Harian Metro.

Antara kenderaan yang dirampas dari beberapa individu terbabit

Guna populariti artis

Harian Metro sebelum ini melaporkan wujud kegiatan menggunakan populariti artis untuk menjalankan aktiviti ‘mencuci’ duit hram melalui pelbagai usahasama dan perniagaan sah.

Itu antara kegiatan segelintir individu yang disyaki terbabit dengan kegiatan hram termasuk perjudian sebelum memerangkap segelintir artis tempatan dengan menawarkan bantuan modal untuk memulakan perniagaan.

Kaedah itu dianggap mampu mengaburi mata pihak berkuasa selain membolehkan keuntungan diperoleh hasil kerjasama pelbagai bentuk pelaburan yang disertai bersama.

Bagaimanapun, kegiatan mereka itu dikesan Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Hram (AML) SPRM hasil risikan dan siasatan dijalankan sebelum lima individu termasuk seorang lelaki bergelar Datuk dan Datuk Seri ditahan.

Susulan itu tiga lagi lelaki ditahan kemudian bagi membantu siasatan.

Sumber : asiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *