Viral

Bagai m4ti hldup Semula, ibu BergeIut Ses4k Nafas Sambil Bayi Meronta Dalam Perut.

BAGAI diberi peluang kedua untuk hldup!

Begitulah kata-kata wanita ini ketika mengimbas kisah dia dijangk1ti c0vid-19 ketika sedang ham1l tujuh bulan pada penghujung Mac lalu.

Menurut Noor Hasyida Abdul Halim, 36, pengalaman itu cukup memberi kesan buatnya, namun dia bersyukur apabila diberi kesembuhan dan dapat kembali menj.alani kehidupan n0rmal.

“Saya kena c0vid-19 ketika hamil tujuh bulan, berjangk1t dengan suami saya yang bekerja di sebuah kilang. Masa tu suami saya dah dibawa ke tempat kuarant1n.

“Saya pula mengal4mi h1lang deria rasa dan deria bau, tapi dua kali swab test menunjukkan saya negat1f c0v1d-19.

Swab test kali ketiga baru saya dapat tahu positif c0vid-19. Saya masih ingat pada satu malam, saya ses.ak nafas bermula 1 pagi sehingga ke pukvl 6 pagi.

“Memang strvggle. Baby dalam perut macam member0ntak sebab tak dapat 0ksigen. Sekejap saya baring, sekejap menlarap,” dia bercerita kepada kepada mStar.

Mesra disapa Syida, dia kemudiannya dimasu.kkan ke Hospital Kepala Batas, Pulau Pinang dan terpaksa menj.alani raw4tan selama lima hari.

Syida dijangkiti c0vid-19 pada Mac lalu.

Imbas wanita itu lagi, tiada apa yang dapat difikirkan ketika itu selain s0al kesel.amatan dan nyaw4 dia serta bayi dalam kandvngannya.

“Saya takvt kerana dapat tahu kena c0v1d-19 ketika sedang ham1l. Rasa macam dah tak ada harapan. Perasaan ketika itu memang t4kut.

“Saya terfikir, boleh ke baby dalam pervt survi1ve? Saya juga fikir adakah saya dan baby akan sela.mat? Memang menang1s sebab r1sau pada waktu itu. Sampai h1lang selera makan,” ujarnya lagi.

Namun kata Syida, dia beryukur apabila dibenarkan discaj dan dapat kembali di rumah untuk bersama dengan keluarga.

Rasa macam Allah bagi peluang untuk hidup buat kali yang kedua.

SYIDA

Ujarnya, pengalaman singkat tapi menakutkan itu dianggap sebagai peluang kedua untuknya menja.lani kehid.upan dan berharap ia tak berulang pada masa akan datang.

“Rasa macam Allah bagi peluang kedua untuk hldup. Saya ingat lagi ketika sesak nafas, saya fikir dah sampai masa untuk saya pergi.

“Tapi Allah bagi peluang. Selepas discaj, saya masih lagi ses.ak nafas, tapi ia boleh dikawal dan tidak teruk,” ujarnya yang menetap di Teluk Kumbar, Pulau Pinang.

Menurut suri rumah yang sedang dalam proses untuk bergelar usahawan produk kecantikan itu, dia bersyukur apabila bayi perempuan yang dilahirkannya pada 11 Jun lalu tidak mengalami sebarang k0mplikasi kesihatan.

Syida bersyukur anaknya dilahirkan dengan selamat.

Tambah Syida, anak keduanya itu kini sudah berusia tiga bulan dengan berat sekitar enam kilogram.

Kisah Syida mendapat perhatian selepas dia berk0ngsi mengenai pengalamannya menerusi direct mesage (DM) di Instagram rasmi m Star.

Dia kemudiannya ditemubual pada Rabu untuk berk0ngsi kisahnya, di samping memberi peringatan kepada individv di luar sana agar terus menj.aga diri dalam era pandem!k ini.

“Pesanan saya, kalau tiada hal mustahak, tak perlu keluar. Jaga diri dan jaga makan juga. Banyakkan berd0a kepada Allah agar dijauhkan daripada peny.akit,” ujarnya yang turut mempunyai empat orang anak tiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : m St4r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *