Keluarga

Allahuakhbar, Sebak, Se0rang Ayah Terp4ksa Hablskan Sisa Hidup Di Rumah 0rang Tua Kerana Dibuang 4 Anaknya.

Seorang pakcik tidak menya.ngka begini kesudahan nasib hi.dupnya setelah dirinya lum.puh aki.bat str0k. Hila.ng sudah sikap peduli dan ambil be.rat 4 orang anaknya yang ditata.ng penuh kasih dan sayang sejak dari kecil lagi. Han.cur luluh ha.ti Pakcik Awang kerana telah dibu.ang oleh 4 orang anaknya kerana tidak mahu bersu.sah payah menjaga orang tua yang lum.puh.

Sekarang ini mengha.biskan sisa-sisa umur yang tinggal di rumah orang tua, Rumah Ehsan, Kuala Kubu Bharu. Terlalu besar kekecewaanya, terlalu pa.rah lu.ka di hatinya terhadap layanan anak-anak terhadap beliau. Beliau berkata;

“Saya menye.sal terlalu manjakan anak-anak sampaikan duit hantaran kahwin RM10,000 pun saya beri tapi bila minta tolong hantar pergi klinik, anak tak diendahkan dengan alasan isteri tak bagi.

“Kereta, mot0sikal dan duit pun saya beri walaupun dulu hi.dup tak senang mana tapi bila saya lum.puh, anak-anak dah jadi lain.”

Sebelum ini beliau menu.mpang kasih dan tinggal bersama salah seorang daripada anaknya, namun anaknya itu kemudian turut membiarkannya terla.ntar di h0spital berse0rangan selama hampir setahun. Menurutnya, anak2 langsung tidak bertanya khabar atau menzia.rahinya semasa berada di h0spital.

“Anak-anak tak jenguk pun, semua h0spital buat hingga puasa dan raya tahun lepas pun mereka tak ada datang. April baru ini saya dibawa ke sini dan sekarang memang tak ada ha.ti langsung atau sayang ke anak-anak.”

Ya Allah, ha.ti Pakcik Awang memang betul2 tergu.ris dengan si.kap 4 anaknya itu apabila beliau mengatakan;

“Kalau saya ma.ti pun, tak perlu beritahu mereka kerana saya tak mahu ingat mereka lagi,” katanya.

Allahu, betapa be.sarnya d0samu wahai anak… Kepada neti.zen semua, kutiplah pengajaran daripada kisah ini, muhasabahlah diri masing2 terutamanya kepada mereka yang masih punya ibu dan ayah. Ingatlah keredhaan Allah itu terletak kepada keredhaan ibu bapa.

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ رِضَى الرَّبِّ فِي رِضَى الْوَالِدِ وَسَخَطُ الرَّبِّ فِي سَخَطِ الْوَالِدِ

Dari Abdullah bin Amr radliallahu ‘anhuma dari Nabi SAW, baginda bersabda: “Redha Allah terdapat pada redha se0rang bapa, dan mur.ka Allah juga terdapat pada mur.kanya se0rang bapa.” (HR Tirmizi no:1821) Status: Hasan

Sumber :  majlisilmu / bicar4kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *