Viral

Alhamdulillah Akhirnya jas4d nelayan Hil4ng Ditemui di Muara Kuala Dungun.

Marang : Nelayan yang terja.tuh ke laut selepas b0t dinaiki bersama dua rakan dipu.kul 0mbak di muara Kuala Dungun, petang semalam, ditemui lem.as, hari ini.

Mayat Mohd Noor Mamat, 67, ditemui tera.pung di kawasan perairan Pulau Kapas, pada 3.40 petang.

Ketua Zon 2 Jabatan B0mba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Penguasa Kanan Bomba II Azman Alias berkata, may.at man.gsa ditemui kira-kira 25 kil0meter dari tempat keja.dian.

Menurutnya, may.at man.gsa ditemui b0t pasukan mencari dan menyelamat (SAR) pada jarak 38 batu nautika dari Kuala Dungun.

“Selepas menemui ma.yat itu, pasukan penyelamat segera menghubungi pusat kawalan 0perasi sebelum may.at dibawa ke jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Marang.

“May.at dibawa naik ke jeti terbabit pada 4 petang sebelum dibawa ke Unit F0rensik H0spital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu untuk proses pengec.aman,” katanya.

Beliau berkata, keadaan arus deras dan 0mbak besar menjadi antara fakt0r man.gsa diha.nyutkan jauh dari l0kasi keja.dian dalam masa singkat.

Menurutnya, 0perasi SAR man.gsa disertai lebih 50 angg0ta dari pelbagai agensi termasuk Unit Udara JBPM.

Dalam keja.dian 1.55 tengah hari semalam, man.gsa bersama se0rang rakannya, Mohamad Ibrahim, 63, terja.tuh ke dalam laut selepas b0t gentian kaca dinaiki mereka bersama tekong, Mahadi Ibrahim, 56, dilam.bung 0mbak besar.

Mahadi berjaya menyela.matkan Mohamad namun man.gsa han.yut dan penemuan may.atnya menyaksikan SAR ditamatkan pada 5 petang hari ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *