Semasa

28 Keluarga Di Kemensah Heights Diar4h Berpind4h, Penduduk Ceritakan Apa yang berlaku.

KEJADIAN tanah rvntuh yang berlaku di Jalan Kemensah Height, Ampang, Selangor pada Jumaat malam ternyata meng3jutkan ramai pihak.

Dalam kejadi4n melib.atkan 28 keluarga yang mendiami 19 buah rumah itu, kesemua mangs4 selamat dan tiada yang menga.lami kec3deraan.

Pengarah B0mba Selangor, Norazam Khamis berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 9.33 malam dan tiba di lokasi kejadi4n pada jam 9.44 malam.

“Seramai lima pegawai dan anggota bersama jentera dari Balai Bomba dan Penyel4mat Ampang bergegas ke lokasi kej4dian.

“Setibanya di lokasi, kita menda.pati berlaku tanah rvntuh yang telah menje.jaskan belakang 19 rumah teres dua tingkat.

“Tindak4n pihak bomba dan penye.lamat adalah memi.ndahkan semua mangs4 dari kawasan rumah ke pusat pemindah4n sementara,” ujarnya.

Dalam pada itu, salah seorang penduduk yang terlibat, Zul Hafiz Suhaimi, 27, meng4kui terdengar buny1 letup4n dan dentum4n kuat ketika kejadian tanah runtvh berlaku.

“Saya dengar bunyi mel3tup-l4tup dan d3ntuman kuat seperti gvruh dari belakang rumah. Apabila keluar saya lihat pokok buluh dari atas bukit telah berada betul-betul di tingkap dapur,” ujarnya yang menetap di kediaman dua tingkat di kawasan itu.

Sementara itu, Suhaimi Sulaiman, 61, yang sudah hampir sedekad tinggal di kawasan itu pula berkata, dia terdengar buny1 kuat seperti letup4n sekitar jam 9.15 malam ketika berada di dalam bilik.

“Saya ingat anak saya sedang memasak, tiba-tiba dia berlari ketakut4n ke dalam bilik.Dia kata pokok (dari atas bukit) dah jatuh betul-betul di belakang rumah sehingga boleh dicapai dengan tangan.

Tambahnya, runtuhan tanah tersebut m3nutup sepenuhnya lalu4n air sungai di belakang kediamannya itu menyebabkan air naik.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Esha berkata, l0kasi kejadi4n sudah ditutup dan keluarga yang terlibat diarahkan untuk berpindah.

“Bahagian Geologi dari Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) telah menasihatkan penduduk yang terlibat supaya berpindah.

“Penduduk beb4s untuk berpindah kemana sahaja, bagaimanapun MPAJ juga telah menyediakan dua lok4si sementara untuk penduduk yang memerlukan,” katanya ketika ditemui pada awal pagi Sabtu.

Sumber : SlnarHarlan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *