Semasa

10 Orang Kant0i Pergi Beraya Rumah Kawan, Bila PD RM Tanya Ini Alasan Yang Diberi

Gombak: Seramai 10 individu termasuk pemilik rumah dikenakan k.ompaun masing-masing RM 2,000 selepas didapati melakukan ziarah raya atau aktiviti berkunjung sempena Aidilfitri ke rumah kenalan mereka biarpun t.indakan itu dil.arang kerajaan, hari ini.

Kes.alahan itu dikesan polis dalam Op Khas Pemantauan Ziarah Aidilfitri yang dilakukan di dua rumah di Kampung Kenanga dan Rawang Perdana, Rawang di sini antara jam 2.30 hingga 6 petang.

Ketua Polis Daerah Gombak Asisten Komisioner Arifai Tarawe berkata, pemeriksaan di sebuah rumah di Kampung Kenanga mendapati terdapat dua tetamu yang berkunjung di rumah berkenaan.

“Polis mengeluarkan tiga k.ompaun berjumlah RM 2,000 setiap seorang kepada pemilik rumah dan dua tetamu itu.

“Tidak jauh dari lokasi pertama, polis mengesan sebuah lagi rumah di Rawang Perdana yang turut menerima kunjungan tetamu.

Seramai tujuh tetamu dari pelbagai kawasan datang ke sini dan kita k.ompaun mereka.

“K.ompaun hanya dikeluarkan kepada ketua keluarga walaupun terdapat lebih individu termasuk kanak-kanak di dalam kedua-dua rumah berkenaan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menyertai o.perasi itu, hari ini.

Kredit Gambar

Arifai berkata, dalam o.perasi itu ada tetamu yang memberikan alasan keliru dengan p.rosedur o.perasi standard (SOP) Aidilfitri kerana menyangka a.ktiviti ziarah dibenarkan seperti tahun lalu.

Sementara itu, beliau berkata, berdasarkan pemantauan dan pemeriksaan dalam o.perasi itu mendapati tahap pematuhan secara keseluruhan baik kerana kebanyakan penduduk mematuhi p.rosedur o.perasi standard (SOP) Aidilfitri.

“Secara keseluruhan adalah baik, hampir tiga jam kita lakukan rondaan tiada rumah yang terima tetamu termasuk kita p.antau di kawasan tanah perk.uburan,” katanya.

Kredit Gambar

Tambahnya, o.perasi itu akan diteruskan bagi memastikan orang ramai mematuhi S0P sekaligus dapat mengawal penularan C0vid 19.

Beliau turut meminta orang ramai yang mempunyai sebarang ma.klumat mengenai pelang.garan S0P Aidilfitri sama ada ziarah, jamuan raya atau ziarah tanah perk.uburan boleh menghubungi bilik gerakan IPD Gombak.

Polis Mula Ziarah Aidilfitri

Sumber : HM / om

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *