Semasa

Warga Emas Temui Aj4l Terg4ntung Diatas P0k0k Ketlka Sedang Menebang P0k0k.

K0ta Bharu : “Sebaik sampai ke atas (p0k0k), ar.wah meng.erang sebanyak dua kali sebelum tid.ak sed.arkan diri dan kep.aIanya terk.uIai ke bawah,” kata P0k Mat Che Mud.

P0k Mat, 71, adalah rakan kepada Zakaria Adam, 62, yang men.emui aj.aI di atas p0k0k di Taman Sri Ayu, Tanj0ng Mas, Pengkalan Chepa, di sini, pada 9.25 pagi hari ini.

Menurutnya, dia beberapa kali dia cuba memanggil Zakaria atau mesra disapa Pok Ya, sambil menyuruh ar.wah mengucap dua kalimah syahadah, namun pan.ggilannya tidak dijawab 0leh ar.wah.

“Pada ketika itu, ar.wah berada di ceIah p0k0k dan saya meny.angka dia hanya pe.ngsan sebelum secara tiba-tiba kepa.Ianya terk.uIai ke bawah dan ha.ti saya mula berasa ti.dak sedap.

“Bim.bang dengan keadaan ar.wah masih berada di atas p0k0k, saya memberitahu pemilik rumah yang mengupah kami untuk men.ebang p0k0k supaya menghubungi b0mba kerana dikhua.tiri ar.wah akan terja.tuh dari ketin.ggian tujuh meter,” katanya ketika dite.mui di Tanah Perkub.uran Islam Limau Manis, di sini, hari ini.

Menurutnya, tiga hari lalu, ar.wah ada menghubungi dan menga.jaknya mene.bang pok0k di rumah penduduk di Pengkalan Chepa, hari ini sebelum ar.wah menun.ggang m0t0sikal datang ke rumahnya di Kampung K0ta, hari ini.

P0k Mat berkata, ar.wah kemudian memandu kereta anaknya untuk ke tempat mene.bang p0k0k dan ar.wah men0lak ketika diajak untuk berh.enti minum ketika dalam perjalanan.

“Apabila kami tiba di tempat mene.bang p0k0k, saya meminta ar.wah mem.anjat p0k0k kerana kaki saya ben.gkak serta sa.kit, dan saya meme.rhati ar.wah mema.njat p0k0k sehingga dia sampai ke atas.

“Namun sebelum ar.wah sempat mene.bang p0k0k, dia tiba-tiba tidak sed.arkan diri dan disa.hkan menin.ggaI dunia. Memang terk.ejut kerana selama menge.nali ar.wah, saya ti.dak pernah dengar dia ada penya.kit,” katanya.

Sementara itu, anak kedua ar.wah, Hasliza Zakaria, 37, berkata, dia menget.ahui keja.dian meni.mpa ar.wah ayahnya selepas dimak.lumkan adiknya, Nor Azlin sebaik menerima pan.ggilan telef0n daripada Pok Mat.

“Sejurus mene.rima berita itu, kami adik beradik berg.egas ke H0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) dan tidak menya.ngka kehiIa.ngan orang yang disayangi dalam sekelip ma.ta ketika mela.kukan kerja hakikinya.

“Selepas ar.wah ibu menin.ggaI dunia sembilan tahun lalu, ar.wah tinggal bersama abang dan adik b0ngsu di Kampung Sireh Bawah Lembah.

“Kami sekeluarga re.da dengan kete.ntuan Ilahi dan berd0a agar r0h ar.wah ditempatkan dalam kalangan orang beriman,” katanya.

Menurutnya, jen.azah arw.ah ayahnya selamat dikebu.mikan di Tanah Perku.buran Islam Limau Manis selepas solat Asar, hari ini.

Sementara itu, Ketua P0Iis Daerah K0ta Bharu, Asisten K0misi0ner Abdul Rahim Daud berkata, ha.sil be.dah sia.sat dilakukan menges.ahkan pu.nca kema.tian ma.ngsa adalah diseb.abkan sal.uran jan.tung tersu.mbat.

Beliau berkata, ke.s diklasifi.kasikan sebagai ma.ti meng.ejut.

Sumber : hm / db0ngkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *