Semasa

Ustaz Jalaluddin Hassan Menlnggal Dunia Ketlka Menunaikan Umrah.

Peme.rgian yang dicemb.urui, dije.mput pula.ng semasa dalam kead.aan beribadah di tanah suci. Pada 14 Disember lepas, Berlta Harlan Singapura melap0rkan bahawa Naib Presiden Persatuan Ejen-Ejen Pelanc0ngan Muslim Singapura (Amtas), Ustaz Jalaluddin Hassan, telah meni.nggal dunia di Makkah, Arab Saudi.

Allahya.rham, yang juga Pengarah Urusan Jalaluddin Travel & Services, diperc.ayai berada di Tanah Suci atas urusan umrah.

Berita ini turut dis.ahkan oleh Presiden Amtas, Ustaz Tengku Mohamad Fouzy Tengku Mahid Jumat.

Beliau berkata, “Kita semua dalam kese.dihan. Lagi-lagi Ustaz Jalaluddin Hassan ialah Naib Presiden Amtas dan saya telah let.akkan harapan baginya untuk men.gganti saya pada masa hadapan.

“Tapi Allah lagi sayangnya daripada kita dan dipanggil Allah di tempat yang baik daripada segala-galanya iaitu di k0ta Mekah al-Mukarramah. Kese.dihan yang dirasakan memang ti.dak dapat digambarkan dan kita akan d0akan bersama-sama.”

Jen.azah Allahy.arham dibawa ke Masjidil Haram untuk dis0latkan sebelum dikebu.mikan selepas s0lat Asar.

Menurut Ustaz TM Fouzy lagi, isteri Allahy.arham mema.klumkan Allahya.rham mengadu sa.kit belakang pada pu.kul 2 pagi.

Beliau kemu.dian dibawa ke kli.nik swasta AlBayt di K0mpleks Menara Zam-zam tetapi kli.nik itu tutup. Ustaz Jalaluddin re.bah di situ.

Salah se0rang jemaah umrah Jalaluddin Travel, Muhd Khorudin berkata: “Semalam (13 Dis) baru habis zia.rah, buat zia.rah dan umrah dari Jaaranah, dia (Allahy.arham) ikut umrah, dia balik mungkin penat agaknya.”

“Malamnya kita baru makan bersama di rest0ran jadi kita tak nampak dia (Allahya.rham) sa.kit, jadi tak menyangka,” kata se0rang lagi jemaah umrah yang bernama Syarif.

Allahya.rham Ustaz Jalaluddin dilap0rkan berangkat ke Arab Saudi pada 7 Disember lalu untuk bersama 47 jemaah umrah Singapura di Madinah, sebelum tiba di Makkah, dua hari lalu. Allahya.rham sepatutnya pula.ng semula ke Singapura pada hari ini, 17 Disember.

Tak.ziah buat keluarga Allahya.rham. Sem0ga Allahya.rham dicucuri rahmat, ditempatkan di kalangan orang-orang beriman dan syuhada. Innalillahi wa inna ilaihi roji’un. Allaahummaghfirlahu warhamhu wa’aafihi wa’fu’anh.

Sumber : fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *