Semasa

UMN0 Menarik Balik Sokongan Terhadap Muhyiddin Serta Merta. Ini Yg Bakal BrIaku

Situasi semasa poIitik tanahair kembali hngat diperkatakan apabila Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Namun lewat malam tadi, suasana bertambah hangat apabila UMN0 memutuskan untuk menarik balik sokongan mereka kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta merta.

Perkara itu diumumkan oleh Presiden UMN0, Ahmad Zahid Hamidi yang berkata, keputusan itu dibuat Majlis Tertinggi UMN0 berpandukan tujuh kegagaIan kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum ini.

Justeru kata Ahmad Zahid, UMN0 mendesak agar Muhyiddin berundur secara terhormat bagi membolehkan seorang perdana menteri baru dilantik untuk satu tempoh yang terhad.

” Tempoh perdana menteri yang baru akan hanya memfokuskan usaha membantu kebajikan rakyat sepanjang pndemik, menangani COVlD-19 dengan pendekatan inklusif dan memastikan proses vaksinasi dan imunisasi dapat disegerakan.

” Setelah berjaya mencapai tahap imunisasi kelompok, perdana menteri baru mestilah segera menasihati Yang di-Pertuan Agong bagi menyerahkan kembali mandat kepada rakyat untuk diadakan Pilihan Raya Umum ke-15.

” Ini penting bagi membolehkan sebuah kerajaan yang benar-benar stabil dan memperoleh mandat majoriti rakyat diwujudkan sebagaimana terhasrat dalam Titah Yang di-Pertuan Agong,” katanya selepas mesyuarat MT UMN0 di ibu negara malam ini.

Antara kegagaIan kerajaan PN menurut Zahid termasuk gagaI menangani pndemik COVlD-l9, meny4Iahgunakan darvrat, gaga.I mempertahankan sistem demokrasi berparlimen, gaga.I mengurus kestabilan poIitik dan ekonomi serta memperkotak-katikkan titah Agong.

Keputusan itu dibuat kurang 12 jam setelah Muhyiddin mengumumkan pelantikan Naib Presiden UMN0, Ismail Sabri Yaakob sebagai timbalannya, manakala Hishammuddin Hussein dilantik sebagai menteri kanan.

Apa bakal berlaku?

Susulan dari pengumuman Ahmad Zahid, rakyat mula berteka-teki di ruangan komen serta membuat pelbagai andaian tentang apa yang bakal berlaku selepas ini.

Paling menarik minat orang ramai untuk mengetahui siapa bakal dilantik menjadi Perdana Menteri yang baru.

Ini kerana apabila UMN0 menarik balik sokongan terhadap PN, secara tidak langsung Muhyiddin hilang sokongan dan tidak mungkin boleh bertahan. Justeru Muhyiddin perlu cari pengganti.

Berbalik kepada siapa pengganti paling dekat, pastinya TPM yang baru sahaja dilantik iaitu Ismail Sabri.

Namun bukan bermakna jawatan PM adalah milik mutlak Ismail Sabri.

Malah jangan terkjut sekiranya ada teori dan andaian mengatakan Datuk Seri Najib Tun Razak bakal diangkat semula menjadi perdana menteri.

Apa yang utama adalah, selepas UMN0 menjadi dominan, persoalan utama yang bermain di minda orang ramai pastinya jawatan PM yang berkemungkinan besar menjadi milik UMNO.

Perkara itu sebenarnya tidak pelik kerana semalam, sewaktu pengumuman untuk menarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, UMN0 sudah bertegas jawatan Perdana Menteri perlu diberikan kepada parti itu.

Memetik laporan Utusan, mesyuarat yang berlangsung bermula pulul 8.30 malam (Rabu) dikatakan t3gang selepas setiap ahli MT menyuarakan pendapat yang UMN0 adalah sebuah parti perlu berdiri sendiri, sekali gus satu keputusan besar perlu dicapai untuk menuju kearah itu.

Malah menurut salah seorang MT yang hadir dalam mesyuarat itu, ada dalam kalangan mereka yang berpandangan Iangkah drastik perlu diambil kerana jika program vaksinasi yang sedang berjalan itu berjaya dan kes COVlD-19 menunjukkan penurunan, maka UMN0 akan hilang peluang terbaik memandangkan ketika ini rakyat sedang mrah terhadap kerajaan.

” Kena buat cepat, pasal nanti kalau vaksinasi berjaya jumlah angka jngkitan akan turun,” katanya.

Difahamkan, Mesyuarat MT UMN0 malam ini tidak menjadikan isu jawatan Timbalan Perdana Menteri sebagai fokus utama, tetapi lebih kepada UMN0 perlu memegang jawatan Perdana Menteri semula bagi mentadbir negara.

Antara perkara lain yang turut dibincangkan, jawatan menteri dan ahli Parlimen UMN0 yang memegang jawatan dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Majoriti MT berpendapat ia perlu dikekalkan dalam pembentukan kerajaan baharu dan hanya Perdana Menteri baharu sahaja yang diganti.

Mengenai jawatan Timbalan Perdana Menteri yang kini disandang Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ia tidak menimbulkan sebarang persoalan, dan majoriti MT mengucapkan tahniah kepadanya.

Bertegas tak sokong Anwar jadi PM

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, mesyuarat MT malam tadi juga mempertegaskan pendirian untuk tidak menyokong sebarang usaha mencalonkan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri ataupun Kerajaan yang ditunjangi oleh D4P-PH (D4P-PH)

Pendirian itu katanya, diambil sebagaimana yang telah diputuskan pada Perhimpunan Agung UMN0 yang lalu.

Perhimpunan Agung UMN0 pada Mac lalu memberikan mandat kepada Ahmad Zahid dan Majlis Tertinggi untuk memutuskan bilakah parti itu akan menarik sokongan daripada kerajaan PN.

Ahmad Zahid ketika itu berkata dia yakin menteri-menteri UMN0 akan meletakkan jawatan apabila keputusan dibuat.

Namun, tiada pengumuman dibuat oleh Ahmad Zahid malam ini mengenai sama ada Ismail dan menteri-menteri lain perlu mengundurkan diri atau sebaliknya.

Pelantikan Ismail sebagai timbalan perdana menteri dipercayai merupakan usaha Muhyiddin untuk menenangkan UMN0 dan melengah-lengahkan masa bagi mengekalkan pentadbirannya.

Tidak jelas apakah 38 anggota parlimen UMN0 akan akur terhadap keputusan Majlis Tertinggi UMN0 malam ini. Ini kerana majoriti daripada mereka dipercayai berpihak kepada Ismail dan Hishammuddin.

Berikutan sokongan yang diberikan Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz kepada Muhyiddin, UMN0 memerlukan dua ahli parlimen untuk menarik sokongan dari kerajaan bagi menjadikan parlimen tergantung.

Dan sekiranya tiga anggota parlimennya menarik sokongan, keadaan ini akan menyebabkan perdana menteri memperoleh sokongan minoriti.

Mesyuarat Majlis Tertinggi UMN0 bersidang pada pukul 8.30 malam tadi secara maya dan berlanjutan sehingga jam 12.30 tengah malam.

Ku Li tawar diri jadi PM interim.

Sementara itu, Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah tidak menolak sekiranya beliau diberi kepercayaan untuk menggalas tanggungjawab sebagai Perdana Menteri interim.

Beliau yang juga dikenali sebagai Ku Li berkata, sesiapa sahaja termasuk dirinya akan memikul tanggungjawab itu demi kepentingan rakyat sekiranya negara sekali lagi berdepan dengan kr1sis poIitik seperti yang berlaku pada Februari tahun lalu.

” Kalau dengar kepada banyak laporan takut kita hendak mencuba pun tetapi kalaulah itu menjadi tanggungjawab sesiapa sahaja mesti memikulnya kerana demi kepentingan rakyat dan negara,” katanya pada program Bersama Ku Li yang disiar di semua platform Sinar Harian pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar dalam program bual bicara yang berlangsung kira-kira sejam berhubung kesediaan beliau untuk menjadi Perdana Menteri interim sekiranya negara sekali lagi berdepan kr1sis poIitik.

Nama Tengku Razaleigh atau lebih mesra dengan panggilan Ku Li antara pemimpin yang turut disebut untuk mengambil alih kepimpinan negara susulan wujud kempen gerakan #kerajaangagaI secara maya oleh beberapa pihak sejak kebelakangan ini.

Pada 24 Februari tahun lalu, Tun Dr Mahathir Mohamad melakar sejarah negara apabila menjadi Perdana Menteri interim pertama di Malaysia.

Sejarah itu terlakar apabila Dr Mahathir menghantar surat peletakan jawatannya ketika menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah di Istana Negara pada tarikh sama.

Susulan itu, beliau dilantik sebagai Perdana Menteri interim sementara menunggu pelantikan Perdana Menteri yang baharu.

Sumber : sinarharian / utusan / hmetr0

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *