Viral

Tak sempat Balik Kampung jaga Bapa yg $akit, Sufian ‘pergi’ sama tarikh Arw4h ibunya

HULU TERENGGANU : Ahli keluarga kepada jurutera k1mia yang ditemukan mninggaI dunia aklbat keced3raan pada pergeIang4n tngan dan kakl seIepas menvmbuk cermln Masjid Taman Scientex di Johor Bahru, Johor Ahad lalu terk3jut dengan tindak4n g.anas berkenaan.

Kakaknya, Siti Ayu Megawati Mohd. Said, 33, berkata, adik b0ngsunya, Muhammad Sufian, 28, merupakan seorang anak yang baik, sentiasa ceria dan tdak pernah bersikap p3Iik atau menunjukkan sebarang masaI4h sepanjang tiga tahun bekerja serta menetap di selatan tanah alr.

Malah, katanya, hbungan mereka juga akrab dan sering bertemu memandangkan lokasi kediaman yang berdekatan antara satu sama lain di Johor Bahru.

“Setiap malam seIepas solat Maghrib, rutin kami tiga beradik membuat panggilan video berkumpulan termsuk dengan ayah di kampung dan arwh gemar memberi naslhat serta tzkirah kepada keluarga.

“Sejak dua minggu lalu, tazkirahnya lebih panjang daripada biasa hingga melepasi waktu azan solat Isyak, namun, kami tldak menya.ngka peru.bahan itu peta.nda dia prgi seIamanya kerana arwh seorang yang kua.t semangat,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Taman Seri Sentosa di sini hari ini.

Dalam kjadian kira-kira jam 1 pagi Ahad lalu, Muhammad Sufian dikatakan menu.mbuk cermln Masjid Taman Scientex yang berdekatan dengan rumahnya dipercayai kerana menga.muk.

Siti Ayu Megawati berkata, sebeIum ini setiap bulan adiknya pasti pulang ke kampung halaman bagi menziarahi bapanya, Mohd. Said Nang, 68, yang mempunyai saklt as.ma, namun rutin itu tertngguh sejak enam bulan lalu aki.bat Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP).

“Sabtu lalu dia beria-ia mahu pulang ke kampung tetapi perm0honan rntas negeri g.agaI kerana dokumen tldak lengkap, jadi saya berjanji mahu menemaninya dalam masa terdekat.

“Pada masa itu, arwh menyatakan kesediaan untuk mengambil cuti dan kalau tldak diluluskan, dia sanggup berhnti kerja secara tiba-tiba untuk baIik ke kampung dan menjaga ayah,” katanya.

 

Menurut Siti Ayu Megawati, mereka sekeluarga juga tldak menya.ngka arwh adiknya mninggaI dunia pada tarikh sama dengan arwh ibunya, Siti Rohani Abd Rahman yang mninggaI dunia pada tahun 2003.

 

“Arwh smpat mem.uat naik status terakhlr gambar kbur arwh ibu sehari sebeIum dia mninggal dunia.

“Dia juga sempat menltipkan rasa rindu terhadap arwh mak dan mem.uat naik kata-kata terakhlr buat kami supaya tldak menga.baikan dan sentiasa menjaga keluarga melalui status tersebut,” katanya.

Salam tkziah. M0ga keluarganya tbah dengan uj1an ini. Sem0ga arwh sufian said ditempatkan bersama orang yg soleh. Al fatihah.

Sumber : utusan0nline, slnar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *