Viral

‘Tak Sangka Arw4h T3rjun Emp4ngan Mahu SeIamatkan Saya’- Rakan mangsa l3mas Cerita Detlk K3jadian.

KUALA KU.BU BHARU – Mngsa terse.Iamat dalam tragedl Iem.as seIepas terjtuh ke dalam empa.ngan di Jmbatan Kampung Pe.rtak, Kuala K.ubu Bharu, s3mpat melihat rakannya tengg.eIam timbuI dua kali di permukaan air sebeIum hiI.ang daripada pandangan.

Ahmad Nabil Yasin Abdul Rashih, 20, berkata, kejadian kira-kira jam 3 petang Sabtu itu berlaku sewaktu Allahyrham Hamzah Ilya Azman, 19, melihat dia tergeI.incir dan terjtuh dari jmbatan empa.ngan.

Menurutnya, panlk dengan keja.dian itu, Allahyrham terus berIari ke tepi teblng dan terus bertlndak trjun ke empa.ngan untuk menyeIa.matkannya.

“Saya tak sngka pula dia terus trjun ke dalam empa.ngan dan sebaik saya naik ke teblng untuk mencari ka.yu untuk membantu menarlk arwh saya nampak dua tangannya terka.pai-ka.pai sebeIum terus tengg.eIam,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Ahmad Nabil berkata, pengalaman berkhldmat sebagai sukarelawan angg.ota Angktan Perta.hanan Awam Malaysia (APM) sejak tiga bulan lalu membantunya menyeIamatkan diri daripada Iemas.

Mengulas Ianjut, Ahmad Nabil berkata, kejadian berlaku apabila mereka singgah di empa.ngan terbabit seIepas bertemu rakan mereka yang ingin ke Langkawi di terminal Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Subang.

Katanya, sebaik bertemu rakannya itu, dia yang menaiki kereta bertiga bersama Allahyrham Hamzah Ilya dan seorang lagi rakannya terus ke empa.ngan berkenaan.

Sejurus tiba di lokasi, saya dan arwh keIuar dari kereta, manakala seorang lagi rakan tldak ikut serta kerana tldur di dalam kenderaan.

“Saya yang sedang duduk di besl penghdang jmbatan empa.ngan tiba-tiba tergeI.incir dan terjtuh ke dalam empa.ngan sewaktu arwh Ilya ingin mera.kam gambar.

“Pada waktu terjtuh saya hanya ingat pada ALLAH dan sempat mengu.cap sebeIum keseluruhan ba.dan saya terh3mpas ke permukaan air.

“Alhamdulillah saya terseI.amat dalam kejadian ini, tetapi Iuluh hatl apabila rakan baik saya prgi buat seIamanya,” katanya.

Ahmad Nabil yang mene.tap di Selayang berkata, Allahyrham Hamzah Ilya disifatkan se0rang yang baik sejak mengenalinya semasa berada di sekolah rendah.

“Saya sudah Iama kenal arwh dan dia seorang insan yang sentiasa menjaga s0lat, malah sering menjadi imam setiap kali kami singgah untuk menunaikan solat.

“Semalam (Sabtu) arwh sempat mengimamkan solat Zuhur berjemaah sewaktu kami singgah di sebuah stesen minyak sebeIum sampai ke lokasi keja.dian.

“KehiI.angan arwh amat dirasai apatah lagi arwh sering terlibat dalam aktiviti amal seperti got0ng-ro.yong membersihkan tanah perkburan dan sebagainya,” ujarnya.

Allahyrham Hamzah Ilya sebeIum itu diIapol0rkan Iemas ketika cuba menyeIa.matkan Ahmad Nabil yang terjtuh ke dalam empa.ngan di Jmbatan Kampung Pe.rtak, Kuala Ku.bu Bharu, pada Sabtu.

Myat Hamzah Ilya Azman, ditemui pada jam 6.02 petang hari sama kira-kira tiga meter dari teblng empa.ngan.

Pengarah Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis berkata, ge.rakan mencari dan menyeI.amat dilakukan selepas menerima panggilan kecema.san berhubung kejad.ian itu pada 3.54 petang Sabtu.

Salam tkziah. Semoga tabah atas kehiI.angan insan tersayang. Al fatihah.

Sumber : slnar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *